Jørstad går av som direktør

Hun har vært med siden første tanke ble sådd om Falstadsenteret som nasjonalt minnested og senter for menneskerettigheter. Nå har Tone Jørstad varslet sin avgang som direktør.

Tone Jørstad har jobbet med og på Falstadsenteret fra første dag. Nå har hun bestemt seg for å slutte i direktørjobben.  Foto: Per-Magne Midjo

Kultur

Hun trer til side til jul neste år. Noen uker etter at hun fyller 70 år.

– Mer dramatisk er det ikke. Jeg vurderte meg selv, min og min egen motivasjon da jeg fylte 67 år og fant ut at jeg ville fortsette. Helsa er fortsatt god og motivasjon er der ennå. Men alt har sin slutt. Derfor skal stillingen som direktør ved Falstadsenteret nå lyses ut, forklarer Tone Jørstad.

Stillingen lyses ut 1. august med søknadsfrist 1. desember 2015. Etter planen skal den nye direktøren tiltre 1. august 2016.

– Da får vi en overlapping fram til jeg går av til jul neste år. Vi har god tid til å planlegge det som skal skje, sier hun.

Begynte i 1991

Det var HVPU-reformen i 1991 som frigjorde bygningsmassen til det nåværende Falstadsenteret – i bygninger som under 2. verdenskrig utgjorde den tyske fangeleiren «Strafgefangenenlager Falstad». Før krigen fungerte det som skolehjem.

– Jeg jobbet som kultursjef i Levanger kommune da prosjektarbeidet med Falstadsenteret begynte. Falstad Museum ble etablert i forbindelse med frigjøringsjubileet i 1995, og er innredet i kjelleren i det som var hovedbygningen for den tyske fangeleiren. Stiftelsen Falstadsenteret ble opprettet i 2000 som et nasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter for krigens fangehistorie, humanitær folkerett og menneskerettigheter, rekapitulerer hun.

7. oktober 2006 ble Falstadsenteret offisielt åpnet – med Tone Jørstad som direktør. 11 år senere går hun av.

Skriver Falstadhistorien

– Men jeg skal ikke sitte og tvinne tommeltotter. Jeg har myeå holde på med på fritida med en stor blomsterhage hjemme og ni barnebarn. Så er det dem som sier at jeg bør sette med ned og skrive historien om Falstad. Jeg innrømmer at det høres spennende. Jeg har det meste i hodet mitt, røper hun.

At direktøren ved Falstadsenteret har talenter den veien, har hun bevist flere ganger. I 1992 skrev hun hovedoppgave i medievitenskap ved Universitet i Bergen. Tanker om hvilke egenskaper den nye direktøren for Falstadsenteret bør ha, har hun også.

– Nå er det ikke jeg som skal ansette den nye direktøren. Men det ligger i kortene at den som blir ansatt bør ha en ganske bred kompetanse. Kulturfaglig bakgrunn og administrative kvaliteter er to nøkkelfelt, mener Tone Jørstad.