Crunk inntar dansegulvet

Crunk var lyden av 2004. I hvert fall i Statene. Nå er fenomenet på vei mot Europa, anført av Lil Jon – produsenten og skrikhalsen fra Ushers kjempehit "Yeah".
Kultur

Det er ikke rart at begrepet crunk begynner å bli allemannseie i USA. Testosteronfylt partyrap, basstunge beats og hysterisk funk har helt siden begynnelsen av 1990-tallet pumpet ut fra sørstatene, spesielt fra Atlanta. Men musikken har aldri vært så nær verdensherredømme som nå. – Crunk betyr energi, og er musikk for klubbene. Den er laget for at folk skal droppe alle hemninger, og frigjøre spenning og energi. Dette er vår punkrock, sier produsent/rapper Lil Jon til hip hop-magasinet Vibe. Lil Jon er navnet de fleste forbinder med crunk. Sammen med sine to våpendragere i The Eastside Boyz har han utgitt flere album siden 1997, og deres nye plate, "Crunk Juice", skal være det raskest selgende albumet fra et uavhengig plateselskap i USA noensinne.

Overalt

Likevel: Det er som produsent for andre artister Lil Jon har hatt den aller største suksessen. I år har han laget listetoppende hits med Petey Pablo og Ciara – i tillegg til Ushers megasvære "Yeah", som også dominerte vår hjemlige VG-liste i 19 uker. Det er faktisk Lil Jon som hoier "Yeeeaahhhh" og "Oh-kaaaaay!" gjennom hele låten. Sjansen er dessuten stor for at du har sett ham i videoen til Trick Daddys nye single "Let's Go" – som spilles hyppig på ZTV og MTV – eller at du har fått med deg samarbeidet hans med de populære komikerne Chris Rock og Dave Chappelle (som begge for øvrig dukker opp på "Crunk Juice"). USA-dominansen til tross: Ingen av crunk-artistene kan så langt vise til imponerende salgstall i Norge eller Europa for øvrig, selv om musikken blir mye spilt på hip hop-klubber overalt. Dette kan fort endre seg. - Ushers "Yeah" banet vei for denne typen kompromissløse klubblåter. Jeg tror vi kommer til å venne oss til dem her hjemme framover også, mener programleder for VG-lista Topp 20, Nicholas A. Carlie.

Kommersialisering

Spørsmålet er hvor mye punkideal som er igjen i crunk. Det finnes mange eksempler på hvordan sjangeren blir kommersialisert, som at "Crunk Juice" ikke bare er en platetittel, men også en populær energidrikk. Lil Jon selger også en egen pornoserie på DVD, sin egen solbrillekolleksjon, og ifølge The Guardian skal Lil Jon-actionfigurer være under planlegging. Og det stopper ikke her. Både crunk-duoen Ying Yang Twins og Lil Jon har allerede samarbeidet med Britney Spears. Metallbandet Korn sies å ville utvikle sin egen crunkrock, mens Paris Hiltons fryktede platedebut, som er ventet i februar, inneholder minst én Lil Jon-kollaborasjon. Dette blir mye å svelge for fans som har fulgt musikken fra begynnelsen på Atlantas skitneste klubber. Lil Jon tar selv det hele med stor ro. I et intervju med The Observer påstår Amerikas nye superprodusent at han ikke ville brydd seg i det hele tatt dersom musikken ble borte fra hitlistene i morgen. – Vi prøver ikke å frelse noen eller være redningsmenn på noe som helst vis. Vi er bare her for å få folk til å føle seg crunked, gliser han. (Avisenes Pressebyrå)