Animert på Kosmorama

TRONDHEIM: I dag starter kortfilmprogrammet på Kosmorama filmfestival. Thor Sivertsen fra Inderøy er viet sine seks minutter med animasjonsfilmen "Apport!"
Kultur

Som eneste nordtrønderske filmprodusent er Thor Sivertsen og hans produksjonsselskap AnimaThorFilm representert i den regionale delen av kortfilmprogrammet, som er deler av kortfilmfestivalen Minimalen som ble vist tidligere i år i Trondheim. – Det er ikke ofte man har sjansen til å delta i et festivalprogram av denne størrelsen, så det er gøy å bli tatt ut, sier Thor Sivertsen, som har drevet med animasjonsfilm siden 1980. For tiden er han lærer på Medielinja ved Egge videregående skole, men har valgt å benytte disse dagene i Trondheim, i mørke kinosaler.

Ensomt yrke

– Å drive animasjons-produksjon på Innherred er litt ensomt, så når likesinnede kommer til Trondheim er det fint å få sjansen til å bli inspirert og treffe andre bransjefolk, selv om det er få av dem som lager tegnefilm, sier Sivertsen. Under Kosmorama er det hans film"Apport!" fra 2002 som skal vises publikum. Den handler om en gutt og hunden hans. Dens apporterende evner får en uventet virkning på familielivet. Filmen er basert på en bok av Torvald Sund.

Lager animasjons-bok

Håpet er at miljøet innen animasjonsfilm etter hvert skal bli større, også i denne delen av landet. Det har også vært inspirasjonen til bokprosjektet Sivertsen nå er en del av. – I neste måned lanseres en ABC-bok for animasjonsfilm. Det finnes ikke norske grunnbøker av denne typen. I samarbeid med MovingImage fra Trondheim, Skuggsjå fra Levanger og miljøet på Flatanger har vi satt i gang et samarbeid som blant annet har ført til dette bokprosjektet. Opplaget er på 2000 bøker, vi forventer ikke at interessen blir så stor, men nå vil det i alle fall være mulig å finne en norsk utgave for dem som ønsker å lære mer om tegnefilmproduksjon. Ifølge læreplanen for grunnskolen skal elevene lære om animasjonsfilm. For de lærerne som ønsker å gå litt i dybden kan denne boka være et godt utgangspunkt, sier Thor Sivertsen som stadig har workshops og forelesninger om kunsten å lage levende bilder av tegninger.