Kunst midt i skoletida

Skjalg, Adrian og Sofie sitter som lysende engler og lager en frossen Jesus i sølvpapir. De er med på en av de største og mest bortgjemte kultursatsingene i Norge noensinne.
Kultur

Det foregår i klasserom, i gymsaler, på avsidesliggende samfunnshus og grendehus. Der bygges kunstinteressen opp fra bunnen av. Innholdet i Den kulturelle skolesekken (DKS) lempes ut til 18.500 nordtrønderske unger og ungdommer, tre ganger i året. Musikk, scenekunst, litteratur, film og billedkunst. – Den viktigste kultursprederen vi har, sier DKS-koordinator i Nord-Trøndelag, Irene Rosenblom. Nå skal det satses enda mer på Den kulturelle skolesekken.

Medskapende

– Tenk at det går an å lage så mye ut av enkel aluminium! Det er midt på dagen, men sjuendeklassingene ved Hunn skole i Overhalla er ikke i klasserommet. Akkurat nå fingrer de med aluminium, sparkelspader, peanøtter og video i Fylkesgalleriet i Namsos. Noen lager seg selv i et nøtteskall. I dag er det bildende kunst som gjelder for Hunn-elevene. Utstillingen «Endelig hjemme» består av en video, et fotografi, en voksskulptur, et maleri og aluminiumsfolie som formes til skulptur. Skulpturgruppa fra Hunn jobber slik at de ser aluminiumsskulpturene laget av de profesjonelle kunstnerne Bo Melin og Peter Geschwind. Samtidig leker de seg med den knitrende aluminiumen, som overraskende kan bli til et hvilket som helst kunstverk: Kopp, blomster, lampe, hund eller Jesus som kan settes sammen til et frossent landskap – likt det de ser borti hyllene. Slik er de medskapende kunstnere. – Kjempeartig! er det spontane utbruddet fra kunstnerne for en dag.

Som kunstneren

Like ivrig går Kristin Mørkved og Ida Kathrine Aas til verks når de løfter blikket opp mot det blendende maleriet til Josefine Lyche for å avsløre hvordan hun har fått fram et spesielt mønster ved å sparkle lag på lag. Så sparkler de selv tynne fargelag på plata, før de venter noen minutter og legger på en ny farge. Kanskje finner fargene hverandre? – Poenget her er at ungene skal få være kreative og prøve ut andre teknikker enn det de kanskje forbinder med kunst, sier omviser Grethe Jørum. Elevene får samtidig innblikk i den omstendelige prosessen som ligger bak et kunstverk. Og det slo ikke feil denne gangen heller: Ungene kappsprang for å bli med på malestasjonen og forming i folie, mens de vegret seg mot den litterære utfordringen. Invitasjonen til å skrive en historie fra heimplassen var det ingen som sa ja til.

Styrke alle ledd

Den nye fylkesrådet i Nord-Trøndelag vil satse enda mer på Den kulturelle skolesekken. – Det viktigste må være å kvalitetssikre det vi har, bli enda bedre i alle ledd, sier Irene Rosenblom. Spesielt viktig er det at de som produserer kunsten er seg bevisst at mottakerne er absolutt alle barn. – Dette er ikke noe barna kan velge bort. De har ikke noe valg. De skal ha det, sier Irene Rosenblom.