Gjør hverdagen til kunst

NAMDALSEID: Kunstfotograf Brynhild Bye gjør det grå hverdagslivet på helsetunet i Namdalseid til kunst.
Kultur

Hun har flyttet inn på helsetunet for å være flue på veggen når omsorgsarbeiderne steller pasientene, diskuterer rapporter på vaktrommet eller møtes hastig i korridorene på vei til sine gjøremål. Med kamera prøver hun å fange disse komplekse situasjonene og relasjonene som kan fortelle noe mer om hva kvinner i omsorgsarbeid egentlig gjør. I løpet av fjorten dager har hun sklidd inn i miljøet på en slik måte at de ansatte føler seg trygge og bekvemme med å bli sett gjennom kunstnerens blikk. – Folk syns det er positivt at noen bruker tid på oss, sier enhetsleder Marit Hatland.

Nyansere bildet

Hensikten med kunstprosjektet «Kvinner i omsorgsarbeid» er å vise et mer nyansert bilde av omsorgsarbeid og omsorgsarbeidere enn det media gjør med sitt fokus på knappe budsjetter og arbeidspress. – Vi er ikke ute etter å forskjønne, men vi vil nyansere, sier kultursjef Lisbeth Lein i Namdalseid kommune. Kommunen eier prosjektet, men samarbeider med både kunstforeningen i Namdalseid og sykepleierforbundet i Nord-Trøndelag. Lein tror bildene kommer til å løfte fram kvaliteter blant omsorgsarbeiderne som har vært usynlig. Kunst gir ofte en annen inngang.

Bruker tid

Ballen ble gitt til Brynhild Bye, som i mange år har jobbet med kunstfoto og dokumentar, ofte med kvinnefokus. Nå skal hun synliggjøre omsorgsarbeiderne på en annen måte enn klisjeene, på en mer kunstnerisk måte. – Jeg tar ikke bilder når de poserer på en solskinnsdag, sier Bye. Hun følte at hun var nødt til å bruke tid. derfor har hun flyttet inn på helsetunet. Der har hun nå bodd i fjorten dager, gått rundt med kamera og fanget omsorgsarbeiderne i jobb, i situasjoner, på en slik måte at de ikke merker at fotografen er til stede. Akkurat slik Aslaug Holm gjorde da hun laget filmen om statsminister Jens Stoltenberg.

To vinkler

Men også de som jobber på helsetunet er aktivt med i kunstproduksjonen. Også de skal ta bilder som skal være med på den planlagte utstillingen i september. Deres delaktighet og refleksjon over sine egne erfaringer er viktig for kunstneren og for samarbeidet mellom de ansatte og kunstneren. – Jeg vil ikke være en sånn opphøyd kunstner som suser inn, tar bilder og forsvinner, sier Brynhild Bye. Marit Hatland har fått mange positive tilbakemeldinger fra de ansatte etter at Brynhild Bye begynte å bevege seg rundt på helsetunet med kamera parat. – Litt uvant og litt skummelt i starten, men det har modnet og nå syns de ansatte det er positivt at noen bruker tid på oss, sier Hatland. Jorunn Hansen, som også jobber på helsetunet, syns det er kjempeflott, om kamera er aldri så avslørende. – Greit å bli avslørt. Da kan vi ta lærdom av hvordan vi fungerer, sier hun. Brev er også sendt ut til alle beboerne eller pårørende til beboerne slik at den som vil kan reservere seg.