Nye penselstrøk fra gammel maler

For et par år siden begynte Arthur Tessem å male abstrakt. Det er både mer spennende og krevende enn det naturalistiske synes han.
Kultur

– På mange måter er det noe jeg har mer glede av faktisk. Og det er interessant å holde på med ulike fargesammensetninger, sier Arthur Tessem, som begynte å male abstrakt samtidig som han dristet seg til å utvide fargespekteret.

– Det var sønnen min som sa til meg at jeg burde bruke flere farger. Jeg syntes det hørtes litt skummelt ut, så jeg gjorde det ikke med det samme, men for et par år siden slo jeg meg litt løs, forteller Tessem, som nå har utstilling i Regimentsboligen hos Steinkjer Kunstforening for første gang.

– Bildene ser virkelig fine ut her inne, jeg hadde ikke forestilt meg at det skulle bli så bra, smiler mannen som har laget tegninger og maleri siden han var guttunge.

Natur og historie

Den spreke 90-åringen fra Steinkjer stiller ut 30 bilder, både gamle, nye, naturalistiske og abstrakte. Tema er gjerne natur, vann, skog og historie. Besøkende i løpet av de siste ukene har latt seg imponere av de ulike sidene han viser. En av dem er Elin Holder fra Beitstad.

– Jeg synes det er en spennende kontrast, og har selv valgt ut et bilde jeg skal kjøpe. Jeg kjenner til Arthur gjennom min far, som jeg har arvet en hytte av. Dit skal dette bildet, sier hun, og peker på bildet «Skogstillhet» med blå som den sterkeste farge.

Gjennombrudd i Røros

Selv om han har fått mer sansen for det abstrakte, synes han det er vanskeligere.

– Det er vanskeligere enn jeg trodde, men desto mer givende. Favorittbildet mitt hører likevel til av den gamle sorten, sier han, og peker på et maleri av en gate i Røros.

– Det som gjør at jeg liker dette så godt er at bildet får fram atmosfæren som er der.

Han har nemlig alltid likt seg i Røros, og det var her han opplevde et gjennombrudd i malingen sin.

– Jeg har vært på mange kurs, men det var på et kurs i landskapsmaling først på 70-tallet at jeg følte jeg kom videre. Kanskje er det derfor jeg har ekstra gode tanker om Røros.

Maler hver dag

Og det har blitt mange kurs. Han har tatt kurs i skissetegning ved Norsk korrespondanseskole, skisse- og reklametegning ved ABC-skolen, akvarell- og oljemaling og akttegning ved Steinkjer friundervisning, kurs ved Sund folkehøyskole og kurs ved Nansenskolen.

– Jeg skulle begynne på kunstutdanning da jeg var ung, men det satte jo krigen en stopper for, forteller Tessem.

Steinkjermannen maler videre, og holder på nesten hver dag.

– Da tar jeg den tiden som trengs. Noen ganger trenger jeg bare et par dager på et bilde, mens andre kan ta måneder og år.

Nå skal han imidlertid ta imot gjester i Regimentsboligen en uke til.