Leksvik åpner dørene for «Trønderbrura»

Ordfører Einar Strøm var ikke sen om å ønske Håvard Kalseths «Trønderbrura» hjem til Leksvik på hans regning. Nå oppfordrer han alle ordførere i fylket til å gjøre det samme.

  Foto: Harald Sæterøy

Kultur

– Denne forestillingen vil vi ha hos oss. Jeg stiller samfunnshuset gratis til rådighet, og som kommune skal vi bistå med midler til å få «Trønderbrura» hit til kommunen, sier ordfører Einar Strøm.

Han synes det er direkte blodfattig av fylkesråd Annikken Kjær Haraldsen å sende initiativet videre til rektorene.

– Dette burde fylket ta seg råd til. Dette er ikke bare en teaterforestilling. Her handler det om så mye mer. Ønsker vi å være et fylke som jobber for toleranse, har vi nå sjansen. Forestillingen er en gavepakke, og den må vi ta, sier Strøm.

Han utfordrer derfor alle andre ordførere til å gjøre som Leksvik:

– Her er det tid for en real dugnad, hvis ikke fylket klare å hoste opp midler for å få «Trønderbrura» ut på veien. Kalseth er i alle fall hjertelig velkommen til Leksvik, sier ordføreren.

Gratis tilbud til skoler

DKS Nord-Trøndelag Videregående sørger for at alle videregående skoler i Nord-Trøndelag skal få se «Trønderbrura».

– Dette er en viktig forestilling som alle ungdommer mellom 16-19 får tilbud om å se. Vi gikk ut med tilbudet i vår, men da var det kun få skoler som melde seg på. Nå håper vi alle de elleve videregående skolene i Nord-Trøndelag takker ja til vårt tilbud, sier Solveig Welde fra Den Kulturelle skolesekken for videregående skoler, (DKS).

Over helga sender Welde brev til alle lærere i den videregående skolen, med informasjon om tilbudet og om stykket. Toleranse Nord-Trøndelag og LLH (Landsforeningen for Lesbiske og homofile) skal bistå skolene med for- og etterarbeid. DKS dekker alle utgifter og kostnadene, det eneste skolene må gjøre er å finne rom for forestillingen i løpet av høsten.

Tema i skolen

– Det er deilig å kunne tilby ungdom et så forfriskende teater. Det å være annerledes trenger ikke være mørkt og trist. «Trønderbrura» er et livsbejaende stykke, sier Welde. Hun er glad for samarbeidet med Toleranse Nord-Trøndelag og LHH.

– For noen ungdommer kan dette stykket være en døråpner, og for andre kan det kanskje være ekkelt og provoserende. Derfor er det viktig å kunne forberede ungdommene, og gi rom for refleksjon i skolearbeidet i etterkant av et slikt stykke. Temaet kan jo gå inn i både norsk- og samfunnsfagstimer, sier Welde.

Fornøyd teater

– Det er vi veldig fornøyd med. Alle skoler som melder seg på kan få tilrettelagt dagforestillinger med «Trønderbrura», sier Bente Borgan (bildet), informasjonsleder ved Nord-Trøndelag Teater. Håpet er at samtlige videregående skoler takker ja til tilbudet.

Nå jobber de for løsninger for å sette opp kveldsforestillinger i distriktene. Den uventede drahjelpen fra Leksvik kommune setter hun selvsagt pris på.

– Vårt mål er å få Håvard Kalseth ut på turné, og med slike innspill ser det selvsagt lovende ut, sier Borgan.