Slår snart ut i full blomst

Da hun var lita jente sang og danset hun i skogholtet hjemme ved Fossemvatnet i Steinkjer. Silje Karlsen visste tidlig hva hun ville med livet sitt. Nå er hun i ferd med å nå sine mål.

  Foto: Anki Grøthe

Kultur

– Jeg er i hvert fall på god vei. Det å kunne kombinere det å både undervise i og å framføre musikk, er noe jeg liker godt. Den ideelle hverdagen er likevel å få lov til å spille mer, innrømmer 26-åringen som holder hus på Torshov i Oslo.

Der har hun nettopp gått i et ettårsvikariat som musikklærer ved Engebråten skole. Samtidig er sangen hennes, «I Don’t Care If You’re Beautiful», stadig vekk å høre på NRK Trøndelag. Den er hentet fra plata «Beauty For The Blind» – en EP med fire låter som speiler talentet til en artist i utvikling og med en egenart som kan bringe henne langt. Det hevdes fra mange hold at talentet er i ferd med å slå ut i full blomst.

«Noe stort på gang», skriver Trønder-Avisas anmelder om den nye EP-en. Les omtalen her!

Via Liverpool

Det som begynte med pianospilling hjemme i stua, fortsatte på Steinkjer kommunale musikkskole og musikklinja ved Inderøy videregående skole.

– Etter noen år dro jeg til England der jeg studerte låtskriving og utøvende popmusikk ved Liverpool Institute for Performing Artists (LIPA) – bedre kjent som Paul McCartney-skolen. Etter å ha tatt bachelor flyttet jeg tilbake til Norge og fullførte utdannelsen med å ta Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU), forteller Silje

Innimellom alt dette har hun forsøkt og utvikle artisten i seg så godt hun har kunnet. Noe mange mener hun har greid veldig bra. I Liverpool traff hun dyktige musikere fra Norge som i dag utgjør kjernen i hennes eget band. Hun har spilt mange konserter og vært med flere andre prosjekter.

Soria Moria

– Noe av det artigste som skjer nå er at jeg og en venninne er bookingansvarlige for en månedlig musikkveld i det flotte kulturlokalene til Soria Moria på Torshov. Utestedet ligger rett i nærheten av der jeg bor og musikkveldene har så langt vært en stor suksess, smiler Silje.

Om debutplata blir en suksess, er vanskelig å si. Én ting er at platemarkedet anno 2010 er vanskelige greier. Ekstra vanskelig er det når du selv må finansiere og gi ut din egen plate.

– Men jeg har fått mye god respons og en del radiospilling. Samtidig skriver jeg nye sanger hele tiden og har tida foran meg. Ingen vet hva som har skjedd når det har gått noen år. Jeg har ambisjoner, understreker Silje Karlsen.

Fra Cavern til Madam Brix

Det kan hun godt ha. Alle som har opplevd Steinkjerjenta live på Madam Brix under Kaffeslabberaset i Steinkjer vet hva hun står for. Men det er kanskje ikke alle som vet at Silje Karlsen har spilt live på mange scener i flere land.

– Jeg har jo spilt på legendariske The Cavern i Liverpool – der Beatles var stamband i sine yngre dager. Det er likevel et faktum at det er lettere å få spillejobber i et land som England enn i Norge. Der har de en helt annen holdning til artister og bookingprosedyrer. Mens du her hjemme helst må ha et kjent navn eller en god agent – eller helst begge deler – er det i England nok å fortelle hvem du er og hvilken musikk du spiller, forteller hun som også har spilt live i Spania.

Å plassere henne i en musikalsk bås er ikke den letteste oppgaven. Mens mange mener hun har et uttrykk som minner litt om artister som Joni Mitchell, Tori Amos og Kate Bush, mener Silje selv at hun spiller musikk i grenselandet mellom pop og indierock i singer-songwritertradisjonen. Beste måten å finne ut av det på er å annektere plata. Den får du tak i blant annet på Sørlie Musikk i Steinkjer.