Askil på trøndersk

På sitt nye album trekker Askil Holm linjer fra Åges «Ramp»til Winnerbäcks «Söndermarken».

VILLA MOAN: I en rød stue i et skogholt på Moan i Vemundvik har Askil Holm brukt mye tid på sangskriving og filosofiske tanker. Stua overtok han av sin mormor Gerd for seks år siden. 

Askil 

Kultur

Fra Åge Aleksandersens «Ramp» til Lars Winnerbäcks «Söndermarken». Fra World Trace Center til Utøya. Askil Holm har hatt mye å tenke på. Og nå synger han på trøndersk for første gang.

– Det føles som å stå på timeter'n uten å vite om det er vann i bassenget. Men jeg må bare kaste meg ut i det. Jeg starter på nytt som artist. Jeg går inn i ei ny tid, sier Askil Holm til Trønder-Avisa.

Nåtidas trønderrock

Askil hatt en målsetting om å lage en plate der linjene trekkes fra Åges «Ramp» – som i hans verden virkelig definerte trønderrocken og Winnerbäcks «Söndermarken» – med sine tekster og stemninger som tar hverdagen og menneskene i den, på kornet. 

– Selv om det med en gang virket vanskelig å skrive på norsk, viste det seg at nettopp det gjorde det enklere å finne de ordene jeg lette etter, forklarer han.

Rosende ord

Han har med årene knyttet et stadig sterkere bånd til Terje Tysland – en av dem som virkelig var med på å definere musikkstilen kalt trønderrock. Tyslands «Kjærlighetsvise» inspirerte Askil til å skrive «Tidsnok» – nyplatas episke kraftsentrum.

Og han får rosende ord med seg på veien fra nettopp den kanten.

– Dette er trønderrock slik den skal høres ut i 2012, var Terje Tyslands umiddelbare reaksjon etter å ha hørt Askils nye plate for første gang.

14 konserter

Så langt er det «booket» 14 konserter med fullt band og en sju-åtte i et triokonsept.

– Det er nå den nye tida begynner. Jeg er klar, sier Askil Holm.