Eventyr i trøndersk natur

En ny bok av radarparet Steinar Johansen og Kjartan Trana med tittel «På eventyr i trøndersk natur» ble presentert i Steinkjer torsdag.
Kultur

Det er den andre boka som forfatterne gir ut i samarbeid med Lierne nasjonalparksenter. Den første kom i 2009 og den tok utgangspunkt i Blåfjella nasjonalpark. Den er allerede solgt i et antall av 6.500 eksemplarer.

Smekkfull av tips

Naturopplevelser med vekt på fugle- og dyreliv er utgangspunktet for boka som nå foreligger. Den er ellers smekkfull av tur- og fototips.

Styreleder i nasjonalparksenteret, Johan Solheim, var godt fornøyd med samarbeidet med forfatterne og resultatet som nå foreligger etter to års arbeid. Under presentasjonen la han spesielt vekt på at fokus er rettet mot barn og unge.

– Dermed får man også trukket foreldregenerasjonen med, sa Solheim. Han var også glad for at nasjonalparksenteret får benytte seg av materialet i virksomheten de driver.

Med tekst og bilder er det en forlokkende bok.

– Et viktig bidrag

Miljøverndirektør Svein Karlsen var til stedet under presentasjonen. I sitt korte innlegg poengterte han en bemerkning fra sin sjef, Inge Ryan, som også hadde fått bladd igjennom boka og i den forbindelse gitt uttrykk for at verket er et viktig bidrag med det mål for øye at folk skal bruke fjellet uten å ødelegge det!

Karlsen viste til at kunnskapen om fjellet har stupt og at det derfor er så viktig med formidling av kunnskap og opplevelser. Han karakteriserte verket som et kompakt produkt, og la ikke skjul på at det nok er mange som i likhet med han får assosiasjoner til et tidligere liv når de studerer boka.

– Frister folk til å ta turer

Fylkesordfører Gunnar Viken opplevde presentasjonen som en godstund for en politiker.

– Den frister folk til å ta turer ut i naturen, sa fylkesordføreren, som hadde opplevelser for at det var høyst nødvendig for vår tids generasjon – unge så vel som eldre.

Fylkeskommunen er en storforbruker av bøkene til Johansen og Trana. De blir innkjøpt og brukt som gaver og da vet vi at vi selger oss med ære, sa Viken. Det første opplaget er trykt i et antall på 3.000 eksemplarer.

Steinar Johansen la ikke skjul på at det er en kjempeutfordring å lage slike bøker, og konkluderte at uten gode samarbeidspartnere ville det vært umulig.