Kan bli landets kulturkommune

Namsos er Nord-Trøndelag sin kandidat når Norges kulturkommune skal kåres i juni.

FOLKEHAV: Sola speilet seg i Rica Rock City Hotell da tusenvis av publikummere strømmet til borggården for å få med seg den viktigste begivenheten i Namsos på lange tider. Nå kan kommunen bli kåret til Norges kulturkommune.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Kultur

Styret i Norsk Kulturforum (NOKU) Nord-Trøndelag har kåret Namsos som fylkets kandidat til Norges kulturkommune.

Leder Ellen Samuelsen i NOKU Nord-Trøndelag sier at det jobbes veldig godt i mange kommuner i Nord-Trøndelag, og at mange er meget gode på sine felt.

Større mangfold

– Men Namsos har et større mangfold av aktiviteter enn andre kommuner i fylket. I tillegg vektlegges det tungt at kommunen har påtatt seg nasjonale oppdrag som blant annet Rock City, sier Samuelsen.

Et annet tiltak som har påvirket avgjørelsen er Teater nonSTOP, som er et profesjonelt teater hvor de fleste aktørene er psykisk utviklingshemmede.

– Dette viser at kommunen tar kulturloven på alvor, som sier at kommunene har plikt til å skape et kulturtilbud til alle grupper, sier Samuelsen.

Ser ikke på økonomi

At det har blåst friskt rundt Namsos kommune og Rock City den siste tiden har ikke kommet i betraktning når Nord-Trøndelags kandidat skulle kåres.

– Vi ser bare på aktiviteten som skapes, ikke økonomien i den, sier Samuelsen.

Kåringen av Norges kulturkommune skjer på landskonferansen til NOKU 5. og 6. juni. I juryen sitter Gunn Karin Gjul (leder i familie- og kulturkomiteen), Gunn Marit Helgesen (leder i KS) og Jorunn Bøe (leder av NOKU).


Her er begrunnelsen for kåringen:

 • I tillegg til et kulturhus som rommer fylkesgalleri og bibliotek, scene m.v. har Namsos etablert Rock City som, på oppdrag av Stortinget, skal være et ressurssenter for profesjonell musikk. En ny digital kino med to saler har også blitt etablert sammen med Rock City og konsertsalen NTE arena, mens ungdomshuset Lagere har rockebinger i tillegg til mange andre aktiviteter.
 • Kulturskolen i Namsos er en av fem fyrtårnskulturskoler i landet, og tilbyr et mangfold av aktiviteter til alle barn og unge som ønsker en plass. I tillegg har tre distriktsmusikere fått fast etablering i Namsos.
 • Bredden i kulturtilbudet vises også gjennom måten kommunen har lagt vekt på å inkludere ulike målgrupper.
 • Teater nonStop er et profesjonelt teater hvor de fleste aktørene er psykisk utviklingshemmede.
 • Kulturpatruljen motiverer ungdom til videre skolegang eller arbeid.
 • EKM (eldres kulturmønstring) gjennomføres årlig.
 • Namsos har tatt initiativ til prosjekt Kultur for Samhandling (et Byer i Midt-Norge prosjekt).
 • Kommunen har gjennomført flere teaterprosjekt med originalt manis og musikk.
 • Kommunen har gode idrettsanlegg.
 • Namsos er også en pilotkommune i «Syngende lokalsamfunn»/«Syng for livet» og bruker kultur i arbeidet med å få ned sykefraværet hos egne ansatte.
 • Og, ikke minst. Namsos kommune var tidlig ute med å lage en plan for samarbeid med den viktige frivilligheten, og har som uttalt mål å sørge for at frivillig arbeid skal ha forutsigbare vilkår.