Premiereklare bakere

Ellen M. E. Lundring (30) fra Verdal skal konkurrere mot elleve andre hobbybakere i TV3s nye satsing «Hele Norge baker» som har premiere i morgen.

ALLE DELTAKERNE: Denne gjengen skal konkurrere på TV3 utover våren. Fra venstre: Ida Gran-Jansen, Sten J. McNeil Ånnerud, Ann-Kristin Eidsvåg Rostad, Hilde Slinning, Ellen M.E. Lundring, Bjørn-Ali Abdullah, Inger H. Ersvik, Ole Victor Corral, Boryana Marinova, Anne Strømsæther, Anne Brith Davidsen og Thea Caroline Marthinsen.   Foto: Rune Bendiksen/TV3

BAKER UNDER PRESS: Ellen M. E. Lundring fra Verdal er en av 12 deltakere i «Hele Norge baker», hvor Norges beste amatørbaker skal kåres.   Foto: Rune Bendiksen/TV3

Kultur

Det var hennes 14 år gamle sønn som først foreslo at hun burde melde seg på programmet da TV3 etterlyste bakeglade mennesker før jul. De skal nemlig kåre Norges beste amatørbaker.

Ellen M. E. Lundring sendte like godt inn en søknad, og ble invitert på intervjuer og bakeprøver. Få dager før julaften fikk hun vite at hun hadde kommet gjennom nåløyet, og var valgt ut som en av 12 deltakere i bakekonkurransen.

– Det er egentlig galskap å skulle bake under tidspress, men det var artig å bli valgt ut, sier Lundring, som er bosatt i Oslo.

Blogger om baking

Verdalskvinnen har alltid vært glad i å bake. Da hun var liten, hadde hun planer om å bli kokk, men de la hun fort fra seg.

– Det har derimot vært en hobby for meg så lenge jeg kan huske. Det siste året har jeg hatt barselpermisjon, og da har det blitt mye baking om dagene. Jeg må nok si at jeg har fått enda mer dilla på baking, og jeg skriver om baking på bloggen «kakefabrikken» også, forteller Lundring, som jobber med markedsføring og kommunikasjon.

 I programmet skal deltakerne blant annet jobbe med et tema, hvor de kan få i oppdrag å for eksempel bake sin egen kake. I tillegg vil de få en teknisk utfordring, hvor det eksempelvis kan mangle noen ingredienser i en oppskrift.

– Summen av hvordan oppgavene løses avgjør hvem som skal ut, sier Lundring.

Strenge dommere

Hun innrømmer at det var en del nerver inn i bildet.

– Jeg grudde meg veldig i starten. Man står der og skal prestere under tidspress og har fire-fem kameraer opp i ansiktet og i maten, ler hun, men legger til at nervene roet seg da de hadde kommet ordentlig i gang.

Hun sammenligner programmet litt med «Masterchef», men at det heldigvis ikke er Gordon Ramsay-temperament på programlederen.

– De to dommerne var litt skumlere, derimot. Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus ga strenge, men rettferdige tilbakemeldinger. Dette skal jo være kose-TV også da, og byr ikke på noe som ligner «Paradise Hotel»-intriger, legger hun til.

Litt drama

Programmet ble innspilt over et par uker i januar, og skal gå over ti episoder, og har premiere 10. mars.

Under hardt tidspress skal de jakte på den perfekte glasuren, piske fram en fløyelsmyk vaniljekrem og bake alt fra klassiske sjokoladekaker, terter og paier til franske makroner og yndige cupcakes. Samtidig må de forsøke å imponere de nevnte dommerne, konditor Pascal Dupuy og Åpent bakeri-gründer Øyvind Lofthus, landets beste på fagfeltet. Programleder er Line Verndal. Hver uke må den som ikke holder mål forlate konkurransen, for bare én kan kåres til Norges beste amatørbaker. Originalkonseptet «The Great British Bake Off» har vært en kjempesuksess på BBC2 i England, og formatet har vært på lufta i en rekke land verden over – blant annet Sverige og Danmark. Og selv om baking i utgangspunktet bare høres koselig ut, kan Lundring avsløre at det blir litt drama også.

– Man får nok se noen tårer underveis, røper Lundring.