Professor utfordrer Snåsamannen for å avlive myte

Vil gi 100.000 kroner til Marthe og Joralfs hjelpefond dersom Snåsamannen stiller opp og beviser at han kan lese skjulte kort.

– SPESIELT: Professor Kristian Gundersen finner det spesielt at biskop Tor Singsaas inviterte Joralf Gjerstad til samtale i Nidarosdomen. 

– EN VERDENSSENSASJON: Professor Kristian Gundersen mener den enkleste måten å sjekke Snåsamannens evner er å sjekke Gjerstad egne påstander om at han kan lese skjulte kort: – Lykkes Gjerstad er det en verdenssensasjon, sier Gundersen. 

Kultur

I boka «Snåsakoden» forsøker professor Kristian Gundersen (53) ved Universitetet i Oslo å rive i filler et 50-talls paranormale fenomener, eller alternative behandlingsformer. Selv om Gundersen understreker at boka ikke bare handler om Snåsamannen kommer han stadig tilbake til Joralf Gjerstad.

Bok om alternativ medisin

– Dette er en bok om alternativ medisin. Jeg forsøker å dekode slike paranormale fenomener. Også Snåsamannen, sier Gundersen, som har skrevet boka fordi han ønsker seg et samfunn der vi fatter våre beslutninger på basis av vitenskapelige metoder. Han søker derfor å avlive mytene rundt alternativ medisin og paranormale fenomener.

– Den enkleste måten å sjekke om Snåsamannen er ekte vare er å utfordre han på hans egne uttalelser om at han kan lese kort der tallene er skjult, sier Gundersen,

Gundersen viser til at Gjerstad selv har sagt at hans evner er så spesielle for menneskeheten at de bør undersøkes. Skulle Gjerstad lykkes med å lese skjulte kort, mener Gundersen han vil være den første i verdenshistorien.

– Det vil bli en enorm sensasjon. sier Gundersen og står fast på at han vil gi Gjerstads hjelpefond 100.000 kroner dersom han lykkes med spillkort under vitenskapelig kontrollerte former.

– Kirken taper terreng

Professoren skriver at han finner det spesielt at Nidaros-biskopen for noen år siden inviterte Joralf Gjerstad til samtale om liv og tro i selveste kristendommens mekka i Norge, Nidarosdomen. Som kristendommens forvalter mener Gundersen det er interessant at Nidaros-biskopen og dermed kirken satt sitt godkjenningsstempel på en virksomhet kristendommen hittil har betrakter som hedensk.

– Dette er nytt, sier Gundersen. Han tror årsaken til kirkens flørting med slike fenomener er at kirken taper terreng i et stadig mer sekularisert samfunn.

– Derfor hyler de med de åndelige ulvene som finnes i vår tid, sier han.

Placeboeffekt

Kristian Gundersen tviler ikke på at Joralf Gjerstad er kristen. Likevel anser han ikke Gjerstad som en tradisjonell kristen helbreder, som i hovedsak helbreder gjennom bønn. Gundersen viser til Snåsamannens egne uttalelser om at han er i besittelse av en uoppdaget strålingsevne. Han mener derfor Gjerstad har en vag kobling til religion i sitt virke.

I boka påpeker Gundersen at det er to hovedårsaker til at paranormal behandling kan oppleves som å virke. Det ene er placeboeffekten og det andre er det han beskriver som utslag av statistiske fenomener. For eksempel at fredag den 13. raskt får skylda dersom noe negativt skjer på denne dagen.

– Det ikke skjer flere ulykker på fredag den 13 enn andre dager i året, Faktisk skjer det færre, sier Gundersen.

– Hvorfor valgte du tittelen «Snåsakoden»?

– Jeg skrev en kronikk som hadde denne tittelen, og synes den passer.

Joralf Gjerstad sier han ikke vil svare på kritikk på nåværende tidspunkt om innholdet i «Snåsakoden». Han vil avvente debatten før han eventuelt svarer på et senere tidspunkt. Det lykkes oss heller ikke å få tak i biskop Singsaas.