«Dancing Queen» på sjakkbrettet

I forestillingen «Mellom rutene» er skuespillerne sjakkbrikker, og gjennomfører et parti sjakk i danseform.

Dronningdans: Den hvite dronningen (Dina Bruun) og hennes flørt med den sorte løperen skapte spenning i stykket. 

FAKTA
  • Mellom rutene
  • Med: «Bygda danser»
  • Sted: Dampsaga Kulturhus
  • Tid: Mandag kveld
  • Publikum: 87
Kultur

Skuespillere og dansere vandret smilende og nikkende blant publikum i foajeen før forestillingen. På denne måten skapte de en nærhet til de 87 frammøtte, som de kunne ta med seg inn i salen.

Før innmarsj vekket prosjektleder Ina Cyrus publikums interesse. Hun skapte undring og oppmerksomhet hos publikum når hun ba dem om å legge merke til undertittelen «Det første trekket avgjør ofte det siste».

Stykket er en videreføring av «Konungs Tafla» av Sigurd Aae Klaussen, som ble vist på Nordlek i Steinkjer i 2012.

Tradisjonsmusikk

Den unge, men allerede svært erfarne felespilleren Ingvild Blæsterdalen hadde musikalsk ansvar. Hun hadde med seg tre elever fra Verdal juniorspellmannslag. I Juniorspellmannslaget har de lært mange tradisjonelle slåtter fra før. Ingvild hadde finpusset dette, og benyttet dem som musikere til forestillingen.

– Dette ga fiolinelevene en fin sceneerfaring, og ga oss bokstavelig talt flere strenger å spille på, fortalte Blæsterdalen til Trønder-Avisa.

– De har også vært skikkelig artig å jobbe med, og det er lett når de har så mye av folkemusikken innabords fra før.

Slåttene ble supplert med enkelte parti fra klassisk musikk, med variasjoner og jazzinspirert improvisasjon av Alf Hulbækmo (piano) og Audun G. Larsen (bass).

Mange stiler

Det var lagt fra bare folkedans på scenen. Hip-Hop gruppa «Super Crew» og hele andreklassen ved Inderøy videregående skole (danselinja) var også med. Dette ga koreograf Sigurd Johan Heide en mulighet til andre uttrykk enn det tradisjonelle. Heide lyktes godt med denne blandingen, selv om det i perioder ble litt statiske bevegelser på en del av danserne.

Mot slutten ble en etter en av sjakkbrikkene eliminert fra brettet, til kun to sto igjen. Musikken reflekterte kampen mellom brikkene på en fin måte, og koreografien til den dødelige dansen mellom brikkene var veldig bra. Det var altså en annerledes og spennende danseforestilling «Bygda Danser» vartet opp med mandag kveld.

Forestillingen ble vist på Inderøy søndag, og skal vises en siste gang 11. mai på Riksscenen i Oslo.