– En bauta i Verdals kulturliv

Geir Egil Larsen (69) ble lørdag tildelt H.M. Kongens fortjenstmedalje. Overrekkelsen ble foretatt av ordfører Bjørn Iversen i Aulaen ved Verdal videregående skole.

Ordfører Bjørn Iversen delte ut Kongens fortjenstmedalje til Geir Egil Larsen.  Foto: Jon Holmlimo

Kultur

Det var krefter innen Verdal mannskor som hadde tatt initiativet til at Larsen skulle få den høye utmerkelsen, opplyste ordføreren, som med glede hadde anbefalt søknaden. Ordføreren har for øvrig god erfaring med å overrekke Kongens medalje til sambygdinger. I fjor var det tre personer i Verdal som fikk utmerkelsen.

Dirigent i 40 år

Overrekkelsen av fortjenstmedaljen skjedde i forlengelsen av en konsert Verdal mannskor arrangerte som en del av korets 100-års jubileumsfeiring. Geir Egil Larsen har i høyeste grad vært en del av koret. I 40 år har han vært dirigent. Han er en av Norges fremste folkemusikere, og en profilert kulturarbeider både lokalt og nasjonalt.

– Geir Egil Larsen har gjennom hele sin særdeles langvarige karriere vært tro mot sine lokale røtter og lokale tradisjoner. Han ble derfor i 1986 tildelt Verdal kommunes kulturpris. Larsen står gjennom sitt uvanlig sterke engasjement og sin aldri hvilende arbeidsinnsats som en bauta i kulturkommunen Verdals kulturliv, sa ordføreren bl.a. da han refererte fra søknaden om fortjenstmedaljen.

1.200 konsertdager

Geir Egil Larsen har vært musikalsk leder for Verdal juniorspellmannslag siden 1988. Han har vært medspiller og produsent for ulike folkemusikkplater. På 1970-tallet hadde han egne program i NRKs ”Folkemusikkhalvtimen”, og han medvirket i flere radio- og fjernsynsprogram.

Han har også hatt ulike kunstneriske oppdrag på en lang rekke folkemusikkfestivaler, både her i landet og i USA. Fra 1973 og gjennom nesten 35 år har han gjennomført om lag 1200 konsertdager her i landet for Rikskonsertene og ulike fylkeskommuner. Larsen har også hatt lignende oppdrag i Sverige.

Larsen har fått en rekke priser og vunnet flere norske mesterskap innen folkemusikk og folkedans. Han har vunnet en rekke førsteplasser i Landskappleiken i klassen for eldre folkemusikkinstrumenter: Tussefløyte, Meråkerklarinett, bukkehorn, seljefløyte osv.

Overrekkelsen av Kongens fortgjenstmedalje foregikk i forbindelse med jubilerende Verdal mannskors Mannskorfestivalen 2013 – en gedigen sang- og musikkfest kalt ”Mannskor i skjemt og alvor”. Fem mannskor deltok. Etter medaljeoverrekkelsen var det en rekke musikalske innslag, med sterk medvirkning av Larsen-familiens yngre garde.