Mer humor i skolesekken

Barn og unge ved skolene i Nord-Trøndelag kan få mange morsomme avbrekk neste år. Den kulturelle skolesekken vil gi elevene et løft med latter og positivitet.
Kultur

Den kulturelle skolesekken presenterer nå sitt program for neste år (se utdrag i faktaboks). Og skolene og elevene kan velge mellom mange innslag der humor står sentralt.

– Vi har vært bevisst på å få inn noe lettigere og lystigere. Vi må løfte ungdommene og gi dem livsglede, sier hovedkoordinator Irene Rosenblom for Den kulturelle skolesekken i Nord-Trøndelag.

Ett av de nye tilbudene er et revyverksted spesialsydd for russen.

– Løser konflikter

– Jeg tror skolerevyer kan løfte et elevmiljø til å bli trygt og kreativt. Revy kan få ut frustrasjon, og løse interne konflikter, mener revykultivator Hanne Sagmo i Norsk Revyfaglig Senter på Høylandet.

Sammen med den profesjonelle revyartisten Sveinung Kveli vil de besøke videregående skoler som interesserer seg for revy. Dette samspillet har tidligere vært en suksess ved Grong vgs.

– Det som skjer er at vi kommer og prater med russen om hva som er revy, og drøfter sjangeren. I Skandinavia har vi tradisjon for monolog, sketsj og musikalske innslag, sier Sagmo.

I løpet av tre timer skal elevene også få prøvd seg selv med idéjobbing og improvisasjon.

– Negativ klang

Trønder-Avisa har anmeldt de fleste russerevyene som er satt opp i vinter og vår. Mens russen har hatt god kontroll på sketsjer, sang- og dansenummer, har man slitt med monologene.

– Sveinung Kveli er god på monologer, og han begynner først å utvikle karakteren, for så å finne ut hva som er artig at den personen sier. Andre begynner ofte motsatt, sier Sagmo.

Hun har tro på at de kan hjelpe til slik at en del av neste års russerevynumre står på scenen under ungdomsforestillingen på Revyfestivalen i 2011.

– Russehumor har jo en negativ klang. Det er fordi mange nok går i fellen med å lage nummer om hva som har skjedd på en fyllefest eller en ølstafett, sier Sagmo, som håper mange skoler vil ta dem imot.

Mye Kveli

Humor blir det også når revyringrevene Sveinung og Sigmund Kveli kommer med sitt blikk på HMS – Helse, Miljø, og Sikkerhet – et spesialsydd nummer for yrkesfagelever. Sistnevnte kommer også til skolene og kåserer. I løpet av tiden det tar å spille en fotballkamp vil Sveinung Kveli presentere sjangeren og gi tips, før elevene deretter skal få prøve seg selv som ordsmed og vittigper med brodd.

«Håkkifeber»

Neste skoleår blir det dessuten mulighet til et gjensyn. Mannen bak fenomenet «Håkki», svensken Tomas Erikson fra det bitte lille stedet Ljungaverk, har allerede hilst på en del elever ved nordtrønderske skoler. Med «The power of glesbygd» gir han ungdommer tro på bygda, og seg selv.

Irene Rosenblom er begeistret.

– Håkki passet så godt i Nord-Trøndelag, og vi kunne sendt ham rundt til alle. Han snakker til de tøffe guttene så de detter av skolene, sier Rosenblom.