Rød løper for «La ara & Leisa»

Neste mandag kommer den nye sør-samiske barne-tv-serien på skjermen.
Kultur

10. februar er datoen for premieren på den nye sørsamiske dramaserien «Laara & Leisa» på TV. Serien er produsert av TMM Produksjon AS i Levanger i samarbeid med Høgskolen i Nord-Trøndelag og NRK Sápmi, og skal sendes på NRK Super, under «Mánáid-TV» sendingene.

I går var det rød løper og lanseringsfest for serien på Røstad i Levanger, med skuespillere, produsenter og innbudte gjester til stede i anledning historiens første sørsamiske barne-tv-serie.

– Dette blir bra, men vi tror ikke det kommer til å bli noe autografskriving, sier hovedrolleinnehaverne, Hilda Dunfjell Mølnvik fra Snåsa og Piere Åhren fra Jorm i Sverige, få dager før de kommer på riksdekkende TV. Hilda spiller Leisa i serien og Piere spiller Laara, og i løpet ti episoder får TV-seere bli med de to gode vennene blant annet når de er dyrepassere i familieparken, ut på fjelltur, gjennom reindrift og som barnevakter.

– Det har vært noen ganger artig, og noen ganger kjedelig når vi måtte gjøre alt om og om igjen, forteller de to.

Sørsamisk språk og kultur

I TV-serien møter vi de åtte år gamle hovedpersonene når Laara flytter til Trones. Laara og familien har da ei geit i garasjen, og geita står stadig bak ugagn og trøbbel. Da bestemmer mamma Krihke, som spilles av Marja Lisa Thomasson fra Røyrvik, at det uvanlige husdyret kan få flytte til familieparken, som er nærmeste nabo.

Der jobber Leisas pappa Jåhha (spilt av Bjørn Roger Nordfjell fra Skorovatn) som dyrepasser, og Laara og Leisa blir kjent den dagen familieparken adopterer geita Mia. Sammen opplever Laara og Leisa spennende ting og deler hemmeligheter sammen.

Historisk

I går var det mange som ville hylle både skuespillere, initiativtakere og produsentene av serien.

– Endelig kan vi høre gullspråket vårt på riksdekkende TV. Dere har vært med og lagd historie. Jeg finner nesten ikke ord for hva jeg føler nå, sa sametingsrepresentant Ellinor Marita Jåma, som i går ledet lanseringsfesten på Røstad.

Under festen var det også hilsninger fra blant annet Høgskolen i Nord-Trøndelag og fra NRKs samiske avdeling for barne-TV, Mánáid-TV.

Liten språkgruppe

Det finnes bare 800 aktive brukere av det sørsamiske språket, og produksjonsselskapet TMM Produksjon var i forkant spent på om de klarte å finne aktører til å være med i serien.

– Det er få å ta av, men vi fant til slutt dem vi ville ha, sa regissør Bjørn Tore Hallem under lanseringsfesten i går. Han skrøt spesielt av de to hovedrolleinnehaverne, Hilda og Piere.

– Dere har gjort en veldig bra jobb, sa Hallem.

All dialog i «Laara & Leisa» foregår på sørsamisk, og serien er hovedsakelig innspilt i Namsskogan Familiepark/Trones og i Røyrvik.

– Det var viktig for oss å gjøre opptak i sørsamiske regioner. Prosessen har vært en spesiell opplevelse for oss. Vi visste lite om sørsamisk kultur og språk fra før, fortalte regissøren for serien foran gjestene i salen på Røstad.

Kan bli sesong to

TMM Produksjon AS i Levanger har allerede planer for en oppfølger av «Laara & Leisa».

– Vi har veldig tro på at det kan bli noe av, men først må vi ha på plass finansieringen, sier Bjørn Tore Hallem i TMM. I sesong to vil i så fall serien i så fall «hovedlocation» flyttes til Snåsa, der Laara og Leisa skal bo på internat mens de går på den samiske skolen i kommunen.