Miljøros til Steinkjerfestivalen

Steinkjerfestivalen får 4 av 6 grønne stjerner av miljøkollektivet Grønne Jenter.

SKRYT: Det var ikke bare artistene som skrøt av Steinkjerfestivalen. Også miljøpolitiet gir gode karakterer. Her fra konserten med Timbuktu.  Foto: Marius Langfjord

Hvor opptatt er du av miljø og kildesortering?
Du må velge et alternativ
Grønt Punkt Norge 
  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.  
  • Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje og drikke- og emballasjekartong.  
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.  
Kultur

Sist helg gikk Steinkjerfestivalen av stabelen med rundt 9.000 personer inne på festivalområdet i løpet av to dager. Med så mye folk til stedet, er det mye søppel som skal håndteres. Det har Steinkjerfestivalen tatt på alvor, og får skryt for jobben som er gjort.

– Det er flott at de har redusert restavfallet sitt så mye, sier Malin Jacob i Grønne Jenter som gir Steinkjerfesivalen karakter 4.

Miljøansvarlig Stine Cecilie Malmo forklarer at det ble sortert avfall i sju ulike fraksjoner. Stabletårn for ølglass var satt ut flere steder på festivalområdet. I fjor leverte festivalen 1,5 containere mindre med restavfall enn året før.

– Stabletårn er et fint tiltak, men ikke like effektivt som pant på drikkebeger. Men det er flott at de har redusert restavfallet sitt så mye, sier Malin Jacob.

Miljø i fokus

Miljøet sitter i høysetet hos de fleste norske musikkfestivaler i år, viser en stikkprøve foretatt av Grønt Punkt. Festivalpublikummere som for få år siden vasset i eget og andres søppel, oppfordres nå til å kildesortere plastglass, pizzakartong og til og med telt. 

10 av 10 festivaler i stikkprøven til Grønt Punkt kildesorterer festivalavfallet sitt, og flere av festivalene kildesorterer et stort antall forskjellige typer avfall. Dette gleder administrerende direktør Jaana Røine  i Grønt Punkt Norge.

Samtlige musikkfestivaler oppgir at de i år kildesorterer både plast og kartong. Seks av de ti festivalene legger opp til at publikum selv skal sortere avfall på festivalområdet. Halvparten tilbyr pant på plastglass.

  – Når publikum selv kan gjøre en innsats for miljøet, har dette en bevisstgjørende effekt. Vi ser at festivalene som har en panteordning for drikkeglass og annen emballasje engasjerer de besøkende til å rydde opp etter seg, sier Røine.

Pant på det meste av avfall

Hovefestivalen har pant på alt fra ølglass og bærepapp til pizzaesker og sigarettsneiper. Panten settes rett inn på et kontantkort.   I tillegg kan publikum fylle en sorteringssekk med kildesortert avfall og levere den i miljøboden.

–  De kan velge mellom penger, en matbong eller å snurre lykkehjulet, forteller miljøleder Fredrik Eide Refsli.

Buktafestivalen i Tromsø tilbyr ikke bare pant på ølglasset. For hvert plastglass som pantes gir festivalen i tillegg 1 krone til Kafe X, en kafé for tidligere rusmisbrukere.

Imponert over miljøfokuset

– Sommerfestivalene speiler på mange måter resten av samfunnet vårt. Det er ikke mange år siden søppel fløt på festivalområdene, og alt avfall ukritisk havnet i samme container. Nå gjør mange festivaler en viktig innsats med sortering. Flere har til og med fått egne miljøsjefer, sier  administrerende direktør Jaana Røine  i Grønt Punkt Norge.

Miljøbloggerne i Grønne Jenter har gått igjennom resultatene av stikkprøven, og gir karakter til alle festivalene.

– Vi er imponert over miljøfokuset ved de norske musikkfestivalene. Det er tydelig at miljø har en plass i planlegging og gjennomføring hos alle festivalene, sier Malin Jacob i Grønne Jenter. 

Relaterte saker:

Ny suksess for Steinkjerfestivalen

Omtrent like mange innom som i fjor.

350 tonn med festivalvorspiel

Skoleskipet Midøy tok med sine festglade passasjerer på cruise i Beitstadfjorden med levende musikk og fakir.

Trønder-Avisa vekker festivalcampen

Var du trett i morrest? Det var du ikke alene om. Trønder-Avisas utskremte reporterteam lurte seg inn på sovende festivaldeltakere. Se video her.

Har du vært på festival i helga?

Kanskje finner du deg selv på en av videoene som ligger her .