Leken start på Operauka

Operauka i Stjørdal åpmet med «Prins Orlofskys Byggeball» lørdag, med en leken og frisk forestilling publikum sent vil glemme.
Kultur

Det var varmt som i en ørken, støvet fløy i lufta og operapublikummet hadde funnet benkene sine utenfor vestfronten av det som i stor grad begynner å ligne et gedigent kulturhus i glass og betong.

Da entrer den første oransjekledde bygningsarbeideren scenen, og det viser seg å være pianisten Atmassuhka Anandsa som akkompagnerer operasangerne.

Så følger operaperlene en etter en i «Prins Orlofskys Byggeball», den offisielle åpninga av Operauka i Stjørdal. Fylkesordfører Gunnar Viken forklarte at han tidligere mislikte opera sterkt, men at han nå har skiftet radikalt mening.

– Nå er det blitt sånn at vi må bare ha det, smilte Viken i åpningen.

Leken forestilling

Repertoaret i «Prins Orlofskys Byggeball» besto av utdrag fra blant annet «Flaggermusen», «Tosca», «Tryllefløyten» og andre kjente opera- og operetteperler. Regissør Ronald Rørvik hadde virkelig latt omgivelsene spille med i åpningen.

Solistene var kledd som om de var en del av det gigantiske byggeprosjektet som var bakteppe av forestillingen – med kaffekopper og hjelmer. Det satte også grunnstemningen for den lekne forestillingen som varte en drøy time, som passerte i en feil. Eir Inderhaug sto for forestillingens mest intense og sjarmerende fremføringer. Hun fikk med seg både ordfører og fylkesordfører opp på scenen, og jobbe litt måtte de også, og bæring og saging sto på agendaen.

– Jeg har lyst til å lage en kjempeskandale, sang Eir Inderhaug, før hun fremførte en jobbsøknad til fylkesordføreren. Latteren satt løst blant publikum, som svarte med jubel, allsang og stående applaus.

Et knapt år

Åpningen av Operauka var den første forestillingen noen gang utenfor kulturhuset, men det er planlagt mange flere. Forestillingen ble tidvis litt forstyrret av trafikk, noe aktørene valgte å se humoristisk på. Kulturhuset på Husbyjordet står ferdig om et knapt år, og ifølge prosjektsjef Frode Berg går alt etter planen.

– Snart er bygget tett og vi kan begynne med alle andre funksjoner i bygget, sier Berg til Trønder-Avisa.

I år avholdes ikke Midnattsoperaen Olav Engelbrektsson, men det er planlagt å spille den i august 2015 igjen. Videre i Operauka inviteres det også til eventyrforestilling med «Tryllefløyten» i Prestegårdshagen i Stjørdal Museum. Den er ny i regi ved Ronald Rørvik. Forestillingen spilles som tre kveldsforestillingen i slutten av denne og neste uke.

Festkonsert

Operauka avsluttes med «Tribute to Olav Engelbrektsson» på Steinvikholm Slott søndag 17. august. Dette blir en festkonsert på innsiden av borgen med høydepunkter fra 20 år med Olav Engelbrektsson. Det blir også gjestespill fra Opera di Setra med Barberen i Sevilla og flere pub-/cafe-konserter.