Gå til sidens hovedinnhold

La Selma bli. Hun hører hjemme i naturen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Hei, grunneiere i selsom tid. Etter å ha lest NRK-artikkelen om selen som har funnet veien oppover deres dyrebare områder – ei helt naturlig elv – har jeg gjort meg noen tanker. Ikke bare rundt uttalelser som «Selen har fine øyne, og mange har derfor sympati med dyret. Vi har derfor fått mye kritikk», men også at «[b]åde fiskere og grunneiere frykter at selen skal spise opp laksen i elva. De vil heller at laksen skal bite på fiskekrokene, enn at selen skal spise opp fisken».

Dere eier grunnen på papiret, men dere vil aldri eie naturen. Nå er det beklageligvis – for grunneiere som vil tjene penger på utleie av fiskevall – slik at naturen gjør det den skal gjøre, slik den var ment å gjøre og slik den alltid vil gjøre. Vil det forbause dere når jeg sier – ikke som mening, men som fakta – at selen og dens oppførsel er en del av naturen? Den gjør det den har all rett på å gjøre: Spise der det er mat, samme hvor den maten er.

Nå skjønner jeg jo at det er gode penger å tjene på rike fyrer med lange stenger som står i elva og håper på et trofé å ta selfie med for å skryte i andre fiskeforum. Selen har ikke behov for slikt skryt, men den har behov for mat. Men den visste jo ikke at Stjørdalselva var eid av mennesker og dermed ulovlig for naturen å gjøre det den skal gjøre: Å skaffe seg mat.

Nå heter det seg jo at jegere og fiskere – altså de som høster av naturens overskudd – skal ha bra etikk og moral. Men å komme med uttalelser som at både fiskere og grunneiere frykter at selen skal spise opp laksen i elva, viser et så grådig Sp-syn på naturen som man kan få det. Der klarer man jo ikke å se på verdiene i skogen uten å sette ,- kr bak, for det handler kun om økonomi og egen interesse, aldri om de ekte verdiene som naturen gir oss stakkarslige mennesker. Hvor mange vil synes det er stas og en stor opplevelse å få se selen i Stjørdalselva? Jeg kjører gjerne fra Orkland til Stjørdal for å se. Er det en hun? Er det Selma som har dukket opp?

Hvor ofte skjer det at sel dukker opp i elva? Tydeligvis ikke så ofte, siden det er et ramaskrik nå. Ikke blir hun der for evig, heller, og spiser slett ikke tom de hordene med laks som kommer svømmende når sesongen starter. Og så var det dette med overskuddet, da. Etikk og moral blant fiskere og jegere. Vi har allerede oppdaget at den etikken er langt borte hos de fleste jegere når det er viktig å fjerne konkurrenten i matfatet (rovdyr i stort og smått) for å få ha de unormalt store og stadig skralere bestandene av hjortevilt for seg selv. Er fiskere like uetiske? Er det nå slik at når naturen dukker opp der den naturlig dukker opp, slik Selma har gjort, så skal de fjerne konkurrenten i matfatet fordi de vil ha maten for seg selv?

Eller er det bare grådigheta til grunneierne som er årsaken til ramaskrikinga nå, for de kan risikere å miste inntekt på utleie, slik grunneierne kan miste inntekt i elgjakta fordi jegere nekter å jakte når de ikke får ha bikkja løs der det er ulv…?

Dette blir stygge tilstander i et vakkert land som innbilder seg at de er en naturnasjon…

At noen innbiller seg at de som reagerer kun reagerer fordi selen har fine øyne, får stå for deres egen regning, på lik linje med at de mener de har full rett på å bestemme hvem som har noe i elva å gjøre eller ikke, av naturlig natur. Begge deler viser et disneysyn på naturen som er langt fra hvordan dyrevernere tenker. For det er ingen naturelskere som tenker på øynene til noen dyr når de reagerer på grådighet, tankeløshet og naturidioti. Og en sel som svømmer fra havet oppover i en elv har alt der å gjøre. Ikke gjør Selma betydelig skade, heller. Den største skaden i elva, er alle slukene og fluene som ligger igjen eller blir med sittende fast i en laksemunn, snører som ryker og annet søppel fiskerne tilfører elva. Det burde bekymre grunneierne langt mer.

La Selma bli. Hun hører hjemme i naturen. Ergo er Stjørdalselva der hun for tiden hører hjemme.

Kommentarer til denne saken