Debatt:

Hvem har ansvar for det medisinske ved transport av pasienter?

«Det er frakt, ikke pasienttransport. Dyr har bedre rettigheter når de transporteres», skriver Kjell Løvik.

  Foto: Scanstockphoto

For det er frakt, ikke pasienttransport. Dyr har bedre rettigheter når de transporteres.

Meninger

Jeg har gjennom snart fire år vært bruker av pasientreiser. Jeg sitter inne med et utall av historier og opplevelser, men jeg har ikke sagt så mye om det før nå.

Trodde egentlig det skulle bli bedre etter at Lenes mistet kjøringen. Og mitt spørsmål er: Hvem har det medisinske ansvar for at transporten er forsvarlig?

Har ikke lyst til å bruke ordet, men det virker som en administrasjon eller et kjørekontor gir f… i hva som feiler pasienten eller hvordan den skal fraktes.

For det er frakt, ikke pasienttransport. Dyr har bedre rettigheter når de transporteres.

Mener pasienttransporten er uforsvarlig

Legen ga Kjell Løvik streng beskjed om å holde foten høyt i påvente av ny operasjon – for å berge foten. Pasientreiser plasserte han i baksetet av en taxi uten denne muligheten fra Trondheim til Steinkjer.


Diskusjonen og historiene dukker opp ved spisebordet på avdelingene. Gamle mennesker som er dårlige er oppgitt. De blir ikke hørt. De blir plassert inn i en bil, sammen med mange andre, kjøre omveier, stoppe opp og handle litt, og fraktes i strid med medisinske avgjørelser og trafikksikkerhet. Alt dette går sikkert bra når du er frisk, men det er ikke slik når du er pasient, nyoperert eller ny behandlet.

Jeg skulle overføres fra St. Olavs sist uke til Steinkjer DMS. Jeg har i nesten fire år vært inn og ut for å prøve å berge en fot. Helsevesenet har brukt hundretusener av kroner for å lykkes. Legen har nå sagt at det ikke er mange mulighetene igjen og at beinet skal holdes i høyt leie. Det skulle bestilles transport som ivaretok dette. Da vi kom ut sto det en drosje der.

Noen hadde bestemt at dette var greit nok og jeg har fått bekreftet at det ikke er medisinsk personell som har avgjort det. Jeg har blitt fortalt av andre som ofte bestiller transport at de opplever svært ofte at det ikke kommer slik transport som det er bestilt.

Jeg ble tredd inn i baksetet på en drosje, framme satt det en dame med knærne inn i dashbordet for å få plass. Jeg måtte ha foten ned i de to timene transporten foregikk. I tillegg får man sikkerhetsbeltet på feil sted når man sitter sidelengs, så det er etter min mening trafikkfarlig og uansvarlig å sende pasienter på denne måten. Nå skal jeg skynde meg å si at sjåføren som kjørte denne siste turen var veldig trivelig og gjorde det beste ut av situasjonen.

Trønder-Avisa mener:

Trønder-Avisa mener: Uverdig av pasientreiser

«Vi håper at det blir ryddet opp snarlig i dette slik at alle pasienter får den transporten de er best tjent med. Og ikke hva som er best for pengeboka til Helse-Norge», skriver Trønder-Avisa i dagens leder.


Det som undrer meg er at det brukes store ressurser på å lege

skader og sykdom, men i transportfasen blåser man i hvordan det går. Da holder jeg ambulansetransport unna. Skjønner at de ikke kan flytte over alle pasienter i forhold til den beredskapen som skal ivaretas, men hva med egne overføringsbiler? Biler med muligheter for å ligge og ivareta det medisinske.

Nå har jeg holdt på i 4 år for å prøve å få orden på denne foten.Jeg har fått beskjed om at dersom de ikke lykkes nå er faren for at foten må fjernes til stede. Det bryr altså ikke den administrative delen seg en døyt om, til frustrasjon både for meg og det medisinsk faglige miljøet.

Det er ikke så farlig om pasienten ikke blir bra, bare vi kan spare penger på transport.

Bare underveis fra Trondheim til Steinkjer ble drosjen kalt opp flere ganger for å ta med flere passasjerer. Det avslo sjåføren. Kom fram hel, men sliten.

Nå er jeg snart på vei ned igjen for ny operasjon og er spent på hvilken bil som skal kjøre meg. Klage på transporten og likegyldigheten er sendt Fylkeslegen.

Det er nesten fristende å opprette en Facebookside. «Vi som har opplevd pasienttransport i Trøndelag».

Kjetil Løvik