Innlegg:

«Hvis du fortsatt vil beholde bare idyll om NSB, trenger du ikke å lese videre»

Togpassasjer skriver om en tur fra Trondheim til Steinkjer.

Hvis du fortsatt vil beholde bare idyll om NSB, trenger du ikke å lese videre. For dette er ikke et frierbrev til SB, snarere tvert i mot, skriver Anita Welde i dette debattinnlegget.  Foto: Marius Langfjord

Meninger

Å reise med NSB er veldig behagelig. En kan sitte å lese, strikke, jobbe, sove, drikke kaffe, i det hele tatt sitte å kose seg, uten å tenke på vær og føreforhold.

Hvis du fortsatt vil beholde bare idyll om NSB, trenger du ikke å lese videre.

For dette er ikke et frierbrev til SB, snarere tvert i mot.


Søndag 9. desember reiste vi (et følge på 6 pers.) med toget fra Trondheim til Steinkjer kl.13.00. Denne helga var det mye som foregikk i Trondheim. Konsert med DDE, julemarked,julebord og sikkert mye mer. Derfor var det mange reisende med toget,( men selv om det er store og mange arrangementer som foregår settes det ikke opp noe ekstra tog).

Da toget forlot Trondheim var det fullt. Meirsom overfullt! Vi stod tett i tett i midtgangen,i rommet mellom vognene, til og med nede i trappa var det fullt!

Som om det ikke var fullt fra før, så på hver stasjon kom det på flere enn det gikk av. Der stod vi som sild i tønne i 1 1/2 time før vi begynte å få sitteplass.


I følget mitt hadde vi en som nylig var ferdigbehandlet for kreft, en med skade i ryggen, selv har jeg MS og det å stå rett opp og ned slik er ikke min styrke. Vi hadde ikke noen behagelig tur. Regner med at av oss flere titalls personer som stod var det nok ganske mange som det ikke var helsemessig forsvarlig for å stå så lenge. En del eldre var det også. Må nesten ta med at i vår vogn var det ei mor og to døtre som satt (!!) på gulvet i midtgangen for at noen eldre skulle få sitte, all honnør til dem!


Jeg sendte en mail til NSB om dette, her er hva de svarte meg:

De beklaget selvsagt men sier så:

«Uansett kan vi ikke garantere for sitteplass til alle på alle tog- og mange kan oppleve å måtte stå på deler eller på hele reisen.»
«Det er ikke uvanlig at noen må stå på avganger i "rushtiden" eller på dager med stor utfart.»
«Toget er designet for et visst antall ståplasser pr. kvadratmeter. Et overfylt tog vil være når passasjerer blir stående igjen fordi de ikke kommer inn på toget.» (altså det skal stukes inn..).

«Ombordansvarlig vurderer når det ikke er plass til flere kunder, eller at bagasje sperrer rømningsveier og må taes ut slik at rømningsveier er frie og dører kan lukkes»


Vel, en kan vel si at vi scoret fullt hus på alle disse kriteriene! Vi som stod sperret både rømningsvei, dører og WC.

ombordansvarlig så vi ikke noe til for hun kom seg ikke inn i vognene.

Jeg tenker at dette ikke er forsvarlig i det hele tatt! En bråbrems eller lignende tør jeg ikke tenke på ...

Jeg tenker også  flere avganger på helg, i et visst tidsrom (toget går annenhver time på søndag i hvertfall). Eller flere vogner.


Nå skal de bringe dette videre sa han som svarte meg, men det er nok også noe som må ut til politikerene som sitter på pengesekken – til UTBEDRING AV TRØNDERBANEN!!!


Anita Welde