Kommentar:

Samenes nasjonaldag – feiring med bismak

Sjefredaktør John Arne Moen skriver om samenes nasjonaldag 6. februar.

Kommet langt: Etter drøyt hundre års kamp for selvbestemmelse har den samiske befolkningen kommet langt. «Det er likevel mange som spør seg om ikke utviklingen har stanset opp», skriver Trønder-Avisas sjefredaktør.  Foto: NTB Scanpix

Meninger

Samenes nasjonaldag – på sørsamisk Saemiej åålmegebiejjie – er i ferd med å bli innarbeidet også utenfor samiske miljøer. I Trøndelag feires dagen i skyggen av vindkraftutbyggingen på Fosen.

Anerkjennelsen av en egen samisk nasjonaldag satt langt inne for mange. I Norge er det da heller ikke uten videre akseptert å bruke begrepet nasjonaldag. Mange, også samer, bruker isteden «samefolkets dag». Det ligger mer enn språklige nyanser bak uenigheten om hva dagen skal kalles på norsk. Begrepet «Samenes nasjonaldag» tar inn i seg en anerkjennelse av samene som en nasjon. Det er lenger enn mange, også i 2019, er villig til å gå.