Kommentar:

Kunne han ikke nøyd seg med et par øl?

Trond Giske har mange støttespillere i Trøndelag. Nå er svært mange av dem oppgitt og sint over sitt store forbilde.

Trond Giske er igjen i hardt vær.  Foto: NTB Scanpix

John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa. 

Meninger

Hadde jeg vært personlig venn med Trond Giske nå, tror jeg meldingen ville blitt som følger: «Hva i all verden er det du holder på med? Skjønner du ikke at du har fiender bak hver stolpe, ikke minst i Oslo, som vil benytte seg av enhver anledning til å ta deg?»

Forhåpentligvis har han venner som sier noe slikt. Dessverre er det langt fra sikkert at det hjelper. Kanskje er det også for sent.

De fleste som bryr seg, og helt sikkert mange andre, har sett den korte filmsnutten fra et utested i Oslo natt til mandag. Trond Giske i storform liksomflørter og danser med en ung jente. Det varer noen sekunder, så trekker jenta seg unna. Det hele ble filmet av hennes venninne, og det er tydelig at Giske skjønner at han blir filmet, for han ser direkte inn i kamera.


Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Trond Giske

Samme dag som tidligere Ap-nestleder Trond Giske (52) ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap og plass i Aps mektige landsstyre, mottok partisekretær Kjersti Stenseng en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

 

Giske krever unnskyldning fra VG

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske mener VG ga feil inntrykk av den siste bekymringsmeldingen mot ham, og krever en unnskyldning fra avisen.


Isolert sett er dette en ganske så harmløs hendelse. Problemet er at ingen, aller minst Trond Giske, kan overse at man handler i en eller annen kontekst. Og det er her Trond Giske nå har gjort det meste vanskelig for sine støttespillere. For videoen viser først og fremst det bilde av den tidligere Ap-nestlederen som hans argeste kritikere hevder er hans største problem: At han ikke evner å styre seg når det er unge kvinner i nærheten. Slik sett bygger øyeblikket fanget av et mobilkamera opp under påstanden om manglende dømmekraft.

Selv jeg fikk sent torsdag kveld og tidlig fredag meldinger fra sentrale Ap-politikere i Trøndelag med spørsmål om hva de i all verden skal gjøre nå. Om hvordan jeg oppfatter situasjonen. Det sier det meste om desperasjonen som bredde om seg i takt med at videoen spredde seg som ild i tørt gress. Jeg vil anta, ut fra hva som er offentlig kjent, at iallfall et par av dem trofast har stått ved Giskes side helt til nå – mens iallfall en har vært blant hans argeste kritikere. Men alle ser ut til å være preget av det samme: De er oppgitt, lei seg og sint. Ikke på VG eller andre medier – men på hovedpersonen. Fordi han natten før det krevende møtet i valgkomiteen holdt på slik. Fordi han tilsynelatende ikke skjønte at dette kunne bli en offentlig sak. Og som en skriver: «Hva blir det neste?»

Det store problemet er at ingen lenger våge å mene noe om hva som kan bli det «neste». Det er derfor denne videoen er så ødeleggende.


Valgkomitémedlem: – Jævla unødvendig

Arbeiderpartiet har fått inn en ny bekymringsmelding om Trond Giske. Trine Reitan er skuffet, for onsdag sa hun ja til å innstille Giske til nytt toppverv i Trøndelag.

 

Trond Giske har vært heldig i den forstand at han har hatt solide støttespillere som har fulgt ham i tykt og tynt. Både i moderpartiet og i AUF. For mange utenfor Trøndelag er dette komplett uforståelig. Mange, både i og utenfor Ap, klør seg i hodet over at unge kvinner i ungdomspartiet tilhører Giskes mest beinharde forsvarere. Det stemmer ikke med «dreieboka».

Uten denne støtten hadde Giske vært ferdig som politiker. Isteden har det blitt jobbet mer eller mindre i det stille. Ordførere, gammelordførere, tillitsvalgte i parti og fagbevegelse, folk som har hatt tunge posisjoner men som nå er ute – utallige har blitt oppsøkt og overbevist om at Trond fortsatt, varslersakene til tross, er framtidas mann for partiet. At «karantenetiden» må bli så kort som mulig – at ingen som han makter å reise partiet, formulere politikk og skape tillit blant gamle kjernevelgere. Og mange har, noen sikkert preget av tvil, har latt seg overbevise. Til å signalisere sin støtte.

Mange av disse har ikke selv noen finger inn i de formelle prosessene. Men det faktum at de har lånt sitt navn og rykte til hans forsvar har vært viktig for mange som sitter i posisjoner.

Alt dette må Trond Giske være fullstendig klar over – ikke minst fordi han har regissert mye av det som har skjedd. Derfor blir opptredenen på utestedet så komplett uforståelig.

Jeg avslutter med å sitere hele sms-en fra en fylkespolitiker i Ap som jeg fant på telefonen da jeg våknet i dag tidlig: «Regner med du har sett det siste? Hvorfor i faan kunne han ikke bare tatt noen øl med kompiser???»

Stort enklere er det egentlig ikke mulig å si det. Hvorfor kunne han ikke det? Det finnes et svar på spørsmålet. Det taler antakelig ikke til Trond Giskes fordel.