Hetsingen av klimastreikende barn må ta slutt

Fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne, Tommy Reinås ber voksne som hetser og latterliggjør klimastreikende barn og ungdom om å skjerpe seg.

Klimaengasjerte ungdommer i Steinkjer streiket fredag for miljøet.  Foto: Monica Iren Solberg Susegg

Meninger

Det koker i kommentarfeltene hos nettavisene, hvor voksne latterliggjøres barn og unge som skolestreiker for klimaet. Det er lavmål å mobbe engasjert ungdom, mener Tommy Reinås. Han er gruppeleder Miljøpartiet De Grønne i Trøndelag.


  • Voksne gjør narr av de unges forbruk og vaner, og sier at de må endre livsstil før de demonstrerer. Der er vi svært uenige. Selvfølgelig kan man stå for en radikal endring i klimapolitikken og fortsatt bli kjørt til trening en gang i blant. Det at ikke alle lever en grønn livsstil er resultatet av mangel på tilrettelegging og tiltak fra politikerne over flere tiår. Å forvente at ungdom skal måtte leve miljøvennlig for å kunne engasjere seg for klima er helt feil. Ungdommen krever jo nettopp politikken som skal hjelpe dem til en mer miljøvennlig livsstil! Dette er en skammelig måte å latterliggjøre barns klimaengasjement på.

  • Det er vi voksne som har  skjemt de bort med kjøring hit og dit. Og det er ikke bilen som er problemet, men det er overgangen fra fossile motorer, til elmotorer som er litt av poenget i en klimaomstilling. Folk flest skal ikke slutte å drive med fritidsaktiviteter i et klimavennlig samfunn, tvert om.

  • Barn og unge har nå skjønt at kloden er i en krise takket være det som i starten var en ensom stemme fra ung jente fra Sverige, Greta Thunberg. Nå har hundretusenvis av barn og ungdom stilt seg bak henne. Våre barn og ungdommer har skjønt det. Barna har ikke tid til å vente til de blir voksne for å rydde opp i det klimarotet dagens voksne har stelt i stand de siste tiårene. Kloden har ikke tid rett og slett til å vente noen tiår.

  • Voksne som bruker hersketeknikker og latterliggjøring fra sofaen for å drepe engasjementet til våre barn og ungdommer, må skjerpe seg. Å rakke ned på barn som engasjerer seg for sin egen framtid et lavmål. Voksens spydige facebook-kommentarer har bakgrunn i  kunnskapsløshet og ignoranse. Voksne som latterliggjør klima og miljøsaker har alltid fantes. De var der da Altavassdraget ble demmet opp og vår egen urbefolkning kjempet for sine rettigheter. De var der da verdenssamfunnet gikk sammen om å fjerne ozonskadelige gasser. De var der også da vi på 90-tallet kjempet for å innføre kildesortering.

  • Barna har forstått alvoret, og de ber oss om å stoppe letingen etter mer olje, da de har lest kunnskapsgrunnlaget som forteller oss at vi ikke engang kan pumpe opp all den oljen vi allerede har funnet på norsk sokkel, om vi skal unngå å koke kloden.

Tommy Reinås

Gruppeleder Miljøpartiet De Grønne