Kun Bodø tjener på nabokrangelen på Innherred

Det som skulle bli en balansert utvikling av Nord universitet kan ende opp med en broderlig fordeling. Da blir Bodø vinneren.

Trenger balanse: Nord universitet trenger en balansert utvikling i styrkeforholdet mellom Bodø og Levanger. Derfor trenger Levanger-ordfører Robert Svarva (bildet) at Innherred og Trøndelag samler seg om å styrke campusen på Røstad, skriver Trønder-Avisas kommentator.  

Meninger

Gjennom å peke på to hovedcampuser – Bodø og Levanger – har konstituert rektor Hanne Solheim Hansen gjort et grep for å balansere det langstrakte universitetet, samtidig som det skal styrke de viktigste utdanningene i Nord-porteføljen: Lærerutdanningen og helseutdanningene. Ved å ha mange små og spredte studiesteder, fra Vesterålen i Nord til Stjørdal i sør, har det vist seg vanskelig å tilføre nok ressurser til de største og viktigste fagmiljøene på de store studiestedene. Det ser man ikke minst ved fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag, som sliter økonomisk. Ved å smøre ressursene utover et stort område har man gått seg på at det er mer krevende å nå målene – og kravene – om nok forskningsaktivitet innen de fagområdene som henger etter. De største campusene er også flaggskipene i universitetet, der man tror det er lettest å rekruttere både studenter og ansatte i framtida.