NRK Brennpunkt-dokumentar om svinebønder skaper reaksjoner.

Grisene er den nye pelsen

En pelsdyrdokumentar i 2014 satte fyr på diskusjonen om norsk pelsdyroppdrett. Den næringa ble avviklet i forrige uke. Onsdagens svinedokumentar kan legge press på en ny landbruksnæring.

Svineri: Dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» på NRK Brennpunkt-dokumentar har skapt enorme reaksjoner, etter at den ble sendt onsdag kveld – uka etter at pelsdyrnæringen ble besluttet avviklet. På nytt blir dyrevelferd et tema, som kan legge press på endringer innen svineproduksjon. Nå må det ryddes opp, skriver Trønder-Avisas kommentator. 

Meninger

Det ligger i journalistikkens vesen å ville avsløre og avdekke. Det er en viktig del av samfunnsoppdraget å se til at viktige institusjoner gjør det de er satt til å gjøre, innenfor de lover og regler som gjelder. I noen tilfeller er det helt avgjørende å gå «under cover» for å få fram opplysninger, som ellers holdes så skjult at det ikke lar seg avdekke av å skrape i overflaten. Å dokumentere hva som foregår på gårdsbruk mellom tilsynene fra Mattilsynet, dyrlegebesøk og de gangene slakterbilen er innom, må derfor sies å kunne være godt innenfor det oppdraget pressen har. For er det slik at dyrene behandles i tråd med dyrevelferdsloven, og er landbruket så nasjonalromantisk som en kan få inntrykk av fra Jakten på Kjærligheten?