Debatt:

Fikk nei til bruk av ledsagerbevis på Hugos Tivoli: – Skjerp dere!

Tivoli med ledsager: Forfatteren av innlegget opplevde at hun med ledsagerbevis likevel måtte betale for å være med barn med funksjonshemming ombord i karusellene på Hugos Tivoli på Levangermartnan.  Foto: Arkiv

Meninger

Les tivoliets svar på kritikken nederst i saken.

Jeg var på Hugos Tivoli sammen med noen skjønne barn - med funksjonshemming. Barn som trenger en voksen sammen med seg, selv om de er gamle nok til å skulle kunne klare seg selv. Vi har en ordning for å hjelpe dem, som heter ledsagerbevis. Da betaler ikke den voksne for å ta karusellen sammen med den som ikke kan ta den alene. Et av barna hadde dette. Vi ba om å få bruke det, men fikk et nei.

Hugos Tivoli var så "greie" at de forklarte hvorfor: De hadde opplevd at ledsagerbevis ble misbrukt så ofte, at de hadde bestemt seg for at de ikke godtok det i år. Det de hadde opplevd var at voksne brukte personer med ledsagerbevis, fordi de selv ville ta karusell, om igjen og om igjen! De opplevde også at ledsagere tok med personene på tivoli for å slite dem ut, slik at de ble enklere på kvelden...

Som omsorgsperson for en særdeles sårbar gruppe, med gjentatte dårlige opplevelser på Hugos Tivoli i en årrekke, så ble jeg provosert. Det er tydelig at Hugos Tivoli har liten forståelse av hva en funksjonshemming er og hvordan dette kan begrense hverdagen til de det gjelder.

Ledsagerbevis er en ordning som fungerer på kino, teater, buss, tog, etc... Men altså ikke på Hugos Tivoli. Det betyr at en person som på grunn av sin funksjonshemming må ha med ledsager, ender opp med å måtte betale 120 kr for en karuselltur! Alternativet er at de ikke kan på Martnan, fordi de ikke har råd til å betale dobbelt så mye som andre. Det er ikke greit.

At Hugos Tivoli påstår, at vi som omsorgspersoner til de som kvalifiserer til ledsagerbevis, utnytter dem for at vi skal ha det gøy, eller utnytter Hugos Tivoli for at leggingen skal bli enklere - det er faktisk langt fra greit.

Skjerp dere! Få tilbake ordningen med ledsagerbevis og vær litt imøtekommende til de som trenger det mest!

Kirsten Juni Nilsen

Dette svarer Hugos Tivoli på kritikken:

Vi beklager at du har hatt en dårlig opplevelse hos oss. Ordningen med ledsagerbevis har vi hatt i alle år hos Hugos Tivoli, men etter å ha opplevd mye problemer bestemte vi oss for å ta vekk ordningen. Kanskje var ikke dette riktig beslutning. Måten vi har løst dette på tidligere har kanskje ikke vært god nok. Ordningen vil bli revurdert, og vi vil etterstrebe en bedre løsning enn tidligere.

Daglig leder Ida Kristin Johansen