Kampen om rett og galt

Hvor mange orkan- og flomofre i andre deler av verden er du villig til å akseptere, for å beholde din egen velferd?

STØRES KLIMAKAMP: Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) vil føre partiet i en grønnere retning, som følge av at klimautfordringene er «vår tids viktigste sak». Her i samtale med Kværner Verdal-klubbleder Ståle K. Johansen. Kritiske krefter mener klimaflørten kan føre til en avvikling av industriarbeidsplasser i distriktene. Det blir, som filosofen Sokrates utfordret samfunnet på for 2.400 år siden, det store spørsmålet om hva som er rett og galt, skriver Trønder-Avisas kommentator.   Foto: Johan Arnt Nesgård

For dem kan Støres klimakamp leses som ett nytt distriktsran.

Meninger

I tirsdagens Klassekampen gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut og formante at klimasaken blir den viktigste inn mot stortingsvalget i 2021. Ap har i storbyene sett at flere velgere trekker i enten rødere eller grønnere retning, og tydelighet i klima- og miljøspørsmål virker å være årsaken. Ordførere og lokallag i Trøndelag og Nord-Norge, som har mistet makten til distriktsopprørere i Senterpartiet, ønsker imidlertid en tydeligere partiprofil og motstemme til sentralisering. For dem kan Støres klimakamp leses som ett nytt distriktsran. Kan industri og viktige distriktsarbeidsplasser være det neste på tur ut, etter at offentlige tilbud som postkontor, politi og rådhus er lagt ned? Hva skal folk leve av ute i distriktene, hvis verken det offentlige og de store private fabrikkene har livets rett? Og skal bompenger og skyhøye bensinpriser være belønningen for å sikre bosetting i hele landet, på steder hvor det verken går trikk eller er mulig å ta elsparkesykkel til jobben?