Innlegg:

Arrangementsbyen Steinkjer, og idretten som bidragsyter

TAKKER FRIVILLIGHETEN: NM i rulleskiskyting ble en stor suksess, på Steinkjer skistadion som gjennom frivillighet er bygd opp over flere tiår og generasjoner.  Foto: Riseth sport media

Meninger

Steinkjer skiklubb har i helga avviklet NM i rulleskiskyting på Steinkjer skistadion til fem ganger midt i – fullt hus. Slitne og smilende deltakere, publikummere og funksjonærer sørget for at helga ble en braksuksess. På formel 1-øvelsen fellesstart på avslutningsdagen spilte også været på lag, det eneste man som arrangør ikke kan påvirke.

Et anslag tilsier at det er lagt ned i overkant av 4.500 timer av alle de frivillige som både før, under og etter arrangementet har stilt opp. Den kvikke bedriftsøkonomen vil raskt regne om dette til ca. 2,5 årsverk til forberedelser og planlegging, gjennomføring og drift, i all hovedsak utenfor normal arbeidstid. Heldigvis for økonomien i klubben har vi ikke ulempetillegg, kveldstillegg eller helgetillegg i våre frivillige nullsatser. Da hadde det nok ikke vært noe klubb, noe arrangement og heller ikke et landsledende anlegg.

Arenaen som benyttes er gjennom frivillighet bygd opp over flere tiår og generasjoner. Gjennom godt samarbeid med kommunen drives og vedlikeholdes anlegget av arrangørklubben, og det høstet også denne helga mye ros. Det føyer seg i rekken denne høsten hvor både landslaget i langrenn for herrer, og nå landslagene for skiskyting har sust rundt i løypene de selv omtaler som et av de beste rulleskianleggene i landet.

Vi ønsker å takke kommunen og fylkeskommunen for at de er med oss på laget og muliggjør for at alle sammen, uavhengig av klubb, kan benytte anlegget, samtidig som at vi kan ha verdenseliten på besøk i Steinkjer, sommer som vinter.

Vi må også takke det lokale næringsliv som stiller opp. I tider hvor sponsorbudsjettene reduseres i takt med kravene til lønnsomhet setter vi pris på hvert eneste bidrag. Fordi planlegging, gjennomføring, drift og vedlikehold av aktivitet og anlegg er langt fra gratis, og er særdeles viktig for at Steinkjer også i framtiden kan være vert for større arrangement.

Men de frivillige fortjener den største takken. For som bidragsyter på et større arrangement bidrar man ikke bare til at klubbens konto ikke står i overtrekk. Man bidrar ikke bare til at klubbens anlegg og aktivitet kan opprettholdes. For om alt klaffer vil et arrangement ala NM i rulleskiskyting bidra med godt og vel (anslagsvis) 4 millioner kroner i meromsetning i kommunen. 4 millioner kroner, som i grove trekk, realiseres for næringslivet i Steinkjer gjennom dugnadsarbeid.

Om Steinkjer har som mål å være en arrangementsby er vi avhengig av at næringslivet og kommunen fortsetter å støtte opp rundt frivilligheten, for det er her grunnlaget legges.

Tusen hjertelig takk til alle involverte!

Gunhild Kvistad, leder hovedkomiteen NM Rulleskiskyting 2019

Jørgen Asp, leder Steinkjer Skiklubb