Derfor omtaler vi selvdrapet

Tirsdag kveld skjedde en tragisk ulykke i Steinkjer sentrum. Mye tyder på at det var et selvdrap.
Meninger

Media er generelt tilbakeholden med å omtale selvdrap. Av åpenbare grunner. Dette er også omtalt i Vær Varsom-plakaten, hvor redaksjonene oppfordres til å ha et bevisst forhold til hvorfor selvdrap omtales - dersom man velger å gjøre det. Det bør, for å holde oss til plakatens språkdrakt, foreligge «allmenne informasjonsbehov» som gjør omtale naturlig.

Tirsdag kveld kunne en stor del av Steinkjers befolkning observere at «noe» skjedde rett sør for jernbanestasjonen. Over lengre tid, i omkring to timer, lyste et stort antall «blålys» opp i mørket - og det var opplagt at det forgikk noe langt ut over det vanlige. Både ambulanse, brann og politi var til stede med et stort antall enheter.

Vi fikk flere henvendelse fra innbyggere som lurte på hva som skjedde.

Etter hvert oppdaget mange også at togene sluttet å komme - og gå. Også dette berørte mange.

Klokka 21:31 meldte politiet på Twitter at en person var påkjørt av toget, og at alle nødetater var på vei. Nordlandsbanen var stengt inntil videre.

Dette var opplagt en hendelse Trønder-Avisa hadde et ansvar for å dekke. Det forelå med andre ord et «allment informasjonsbehov».

En drøy halvtime senere meldte politiet at vedkommende som var påkjørt, var omkommet.

På dette tidspunkt var hendelsen en tragisk ulykke som ble behandlet på normal måte.

Onsdag informerte politiet om at hendelsen mest trolig var et selvdrap.

Ettersom ulykken var bredt omtalt på vår nettutgave forut for opplysningen om at det trolig var selvdrap tilkom oss, kom vi fram til at det var rett av oss å gjøre følgende: Vi tok saken ned rent plasseringsmessig - og vi la inn et avsnitt med politiet som kilde om at hendelsen så ut til å ha vært et selvdrap. Alt annet ville bidratt til unødvendige spekulasjoner.

Tidligere ville vi antakelig omtalt det som skjedde som en «personlig tragedie» eller lignende. Den siste anbefalingen fra Norsk presseforbund, etter at man har hatt en prosess rundt temaet som blant annet har involvert pårørendeforeninger, er at dersom det oppleves riktig å omtale selvdrap, så skal dette gjøres åpent og rett fram. Uten omskrivinger av noe slag.

Noen ganger kommer man i en situasjon der det blir unaturlig å ikke gi en ærlig forklaring på en allerede offentlig omtalt hendelse. Heldigvis skjer ikke dette ofte - men det skjer. Uten at dette rokker ved den generelle enigheten som hersker i norsk presse, om at man er tilbakeholden med omtale av selvdrap.


John Arne Moen, sjefredaktør