Kommentar: Bygg heller relasjoner enn store skoler

Kommunene bygger store skoler, sparer penger og forventer bedre resultater. Er det virkelig så enkelt?

Viktige møter: Gode relasjoner mellom barn, foreldre og voksne på skolene er viktige byggesteiner for trygge oppvekstmiljø. Derfor er foreldremøtene noe av det viktigste vi deltar på, mener kommentator Johan Prestvik.  Foto: NTB Scanpix

Meninger

På torsdag var jeg på foreldremøte på skolen. Faktisk var jeg på to. Det gikk slag i slag, og jeg tok med meg kaffekoppen over fra det ene til det andre. Det var først da jeg skjønte at dette er noe av det viktigste jeg gjør i høst. Det første foreldremøtet ble avsluttet med et godt foredrag om relasjoner – kontakten mellom folk. Arve Thorshaug fra Nord universitet snakket om viktigheten av gode relasjoner og gode møter mellom mennesker, både mellom barn og barn, barn og voksne og voksne og voksne. Når jeg sender ungene på skolen om morgenen, er jeg jo helt avhengig av at de opplever gode relasjoner til både medelever og de voksne på skolen. Hvis ikke vil læringsutbyttet og motivasjonen synke betraktelig. Det krever også at den gode relasjonen er ekte, at døtrene mine faktisk opplever at de er godt likt og respektert av både andre barn og voksne på skolen. Hvis kjemien med læreren eller klassekameratene er ikke-eksisterende, eller at den ikke oppleves som ekte, blir det krevende å utvikle seg, både når vi snakker om dannelse og utdannelse. Når jeg ser at de lyser opp i ansiktet i det vi møter voksenpersoner fra skolen når vi er på butikken, vet jeg at de opplever den gode relasjonen som ekte.