Innlegg:

Spar på vannet – tiss i dusjen

Illustrasjonsfoto.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Meninger

For noen dager siden så jeg noe på Dagsrevyen jeg trodde måtte være en fleip. Det ble påstått at hver av oss bruker over 180 liter med vann i døgnet – 18 bøtter med vann på rekke og rad  til en person! Den eventuelle fleipen var at det ble foreslått at en for å spare vann, kunne tisse når en dusjet. Huff da, for noe griseri, tenkte jeg. Kanskje kan en la være å trekke ned i toalettet hver gang en tisser – det er vel mer renslig enn å tisse i dusjen. Eller en kan innføre tissetid i heimen og dra ned (minste mengde) først når alle er ferdig. Nå lurer jeg også på om tallet 180 er riktig. Vannmålersystemet viser i gjennomsnitt litt over 100 liter – her må det være en kraftig «vannlekkasje».

Og når det er snakk om vannforbruk (ja, og strømforbruk) – så lurer jeg på om folk flest dusjer alt for mye – hver morgen – etter jobb – etter trening (opptil 3 ganger daglig). Så lurer jeg også på om de står i dusjen alt for lenge – bruker svært varmt vann og stort trykk. Må en dusje hver dag (det gjorde en i alle fall ikke i gamle dager) – må en ha så varmt vann og så høyt trykk? Var det lurt å senke temperaturen – senke trykket – stoppe for innsåping – skylle raskt. Forresten – er det bra for huden med så mye såpevask? Det naturlige fettet i huden vaskes ut.  Mange har mye hudplager.

Ellers kan en spare vann på mange områder. F.eks dampkoke poteter på rist i stedet for i gryte med fullt av vann over potetene. En kan koke egg i micro'n med bare noe dråper vann. Så kan en ha egen kopp m/navn på – evt glass etc til bruk hele dagen uten vasking. Golvvasken kan en sløyfe og bruke mopp i stedet (tørr eller fuktig. Og de som barberer seg med høvel, såpe og vann, kan gå over til barbermaskin. En kan også greie seg med å drikke bare 1 liter vann om dagen i stedet for 2, som noen anbefaler (nyrene liker ikke for mye sier nyere forskning). Det er ikke ende på sparemåter.

Men aller viktigst – dusj sjeldnere (mindre vann og mindre såpe).

Tissetrengt Mister Fleip