Innlegg:

På tide med skilsmisse på Stiklestad?

Evner SNK å markedsføre Spelet på riktig måte? spør Ole Petter Ingebrigtsen, mangeårig aktør i Spelet.  Foto: Marius Langfjord

Meninger

Den 18. oktober gikk SNK ut i media med at de ville ta et «pauseår» i Spelet om Heilag Olav i 2020, for å dekke opp et stadig større underskudd pga (blant annet) sviktende publikumstilstrømming.

Dette har naturlig nok skapt sterke reaksjoner både i teatermiljøet og blant folk ellers i Verdal og på Innherred. Kort tid etter gikk SNK også ut og modererte seg noe, og lovte at det blir Spel i 2020, men at man i stedet vil ta et «pauseår» i 2021, og at man må belage seg på Spel kun annethvert år framover.

For oss som har vært aktive i Spel-miljøet lenge, har dette forsåvidt ligget i kortene ei stund. At publikumstallene i mange år har gått nedover, har jo vært velkjent, og mange har skyldt på omstridte regivalg, og til dels dårlige anmeldelser de siste årene. Men med tanke på at årets Spel opplevde generelt positivte anmeldelser, og at regien i stort sett ble godt mottatt, blir den forklaringa vanskeligere å bruke.

Tropevarmen som kom akkurat under forestillingsperioden kosta oss nok noen tilskuere, men neppe så mange at det hadde noen voldsom innvirkning på det totale publikumstallet (en stor del av billettene blir tross alt solgt på forhånd, lenge før man visste hvordan været ville bli ...).


Legendekongen på Stiklestad advarer: – SNK skal få slite uten Spelet

Nils Ole Oftebro (74) mener at spelpause er et farlig signal fram mot jubileet i 2030.

 

Vi må rett og slett ta debatten nå, både basert på de siste dagers utspill, og utviklinga de siste årene: Er SNK rett og slett de rette til å forvalte Spel-arven lenger? Både Elden på Røros og Peer Gynt på Gålå - de kanskje to største «konkurrentene» til Spelet om Heilag Olav – administreres av henholdvis en egen stiftelse (Stiftelsen Elden) og et eget AS (Peer Gynt AS).

Under SNK sin administrasjon, ser vi at Spelet om Heilag Olav - som burde være den desidert største attraksjonen i området – «drukner» i det andre som markedsføres på Stiklestad.

Under årets Olsokdager reagerte flere på at dramatiseringa av Olavs og Astrids bryllup, en enkelt forestilling på en enkelt kveld, ble markedsført og trukket fram i like stor grad som det langt større Spelet.

Evner SNK å markedsføre Spelet på riktig måte? Det kan virke som de ikke gjør det... Det er på høy tid at Verdals politikere vurderer om det er ønskelig – ja til og med totalt nødvendig – for Spelets framtid å la det stå på egne bein – om det nå er i form av en stilftelse a la Elden, et AS a la Peer Gynt på Gålå, eller direkte under kommunal regi ...

Ole Petter Ingebrigtsen, mangeårig aktør i Spelet om Heilag Olav


Spel-debatten koker i Verdal. SNK ber om mer penger, men har ikke sendt søknad:

– Usannsynlig at SNK skal få mer penger

Ordfører Pål Sverre Fikse (Sp) tror ikke Verdal kommune kan gi Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) de ekstra pengene de ber om.

 

SNK-tillitsvalgt: Ei kjempetøff tid

De ansatte ved SNK frykter for jobbene sine, og håper eierne blar opp.

 

Hallem langer ut mot SNK: – Hårreisende å komme til fylket og be om penger

Senterpartiets Tomas Iver Hallem langet ut mot ledelse og styre i Stiklestad Nasjonale Kultursenter på fylkesutvalgsmøtet tirsdag.

 

Dette sier folket i Verdal om Spel-pause

I Verdal stiller mange seg kritiske til Spel-pause, mens andre ikke er like opptatte av om Spelet spilles hvert eneste år.