På tide å åpne opp gardinene

De er unge og skal egentlig ha verden for sine føtter. I stedet er det flere som opplever at det er mørkt. Bekmørkt.

Fram i lyset: Lars Trygve Hoel snudde døgnet, spilte dataspill hele natta og sov hele dagen, da han droppet ut av videregående. Nå er han, gjennom Ungdomsprosjektet i regi av fylkeskommunen, blit løftet fram i lyset, fått selvtillit og motivasjon til å jobbe som maler. Det er gledelig at det ikke trenger å være for sent, og at det hjelper å hjelpe, skriver kommentator Johan Prestvik. Foto: Johan Arnt Nesgård 

Meninger

Omtrent hver fjerde elev på videregående klarer ikke å fullføre videregående skole i løpet av såkalt normert tid – innen fem år. Det er en kritisk alder for mange. 17–18 år, miljøskifte, større krav til selvstendighet, hardere teoriundervisning, som tar det for gitt at du har ballasten fra ungdomsskolen med deg i sekken. At du har en grunnmur du skal bygge videre på, enten det er diktanalyse i norsk eller matematiske ligninger med flere ukjente.