Da oljen kom til Innherred

I dag er det 50 år siden det ble funnet olje på norsk sokkel. Ved siden av Rogaland var Innherred det distriktet som raskest fikk merke virkningen av «den nye tid» – til tross for at regionen lå svært langt unna de første oljefeltene.

50-ÅRSMARKERING: Lille julaften er det 50 år siden oljefunn ble påvist av det amerikanske oljeselskapet Phillips Petroleum Company (i dag ConocoPhillips).   Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Meninger

Noen måneder før oljeflammen ble tent på Ekofisk 23. desember 1969, ble Nord-Trøndelag et oljefylke. Det skjedde da K. Ellingsens Mek. Verksted i Verdal ble etablert med kontrakter med oljesektoren som siktemål. Etableringen ble en suksess og halvannet år senere ble bedriften oppkjøpt av Aker – og grunnlaget for et industrieventyr nesten uten sidestykke var lagt. Bedriften hadde på det meste langt over tusen ansatte. 50 år etter lages det fortsatt oljeplattformer i Verdal og omkring 600 mennesker tjener til livets opphold i verkstedhaller og kontorer, men i tillegg er det etablert et hundretall bedrifter i samme område, som totalt har flere tusen ansatte – og som har gjort Innherred til en av de mest innovative industriregionene i landet.