Fra Betlehem – til skyttergravene

Et aldri så lite juleunder fra skyttergravene under Første verdenskrig er verd å trekke fram idet vi venter på at klokkene skal ringe julen inn.

Førjulstid: Det er ikke lenger usikkerhet for framtida som skaper følelser i en mørk førjulstid – det holder med litt furore som følge av at Sylvi Listhaug er utnevnt til nok en ministerpost.  Foto: Scanstockphoto

Meninger

1914 startet bra – og endte i en katastrofe av inntil da ukjente dimensjoner. Så sent som på forsommeren levde de fleste europeere i den villfarelse at fred og trygghet – om ikke nødvendigvis frihet for alle – var en fasttømret sannhet som ikke lot seg rive fra hverandre. I store deler av Europa eksisterte knapt grenser som annet enn streker på kart, det var «fri flyt» av penger og mennesker fra det ene landet til det andre – og den siste store krigen, mellom Frankrike og Tyskland over førti år tidligere, syntes like fjern som Andre verdenskrig framstår for de fleste av oss i dag.