Innlegg:

Levanger trenger kjipere foreldre

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til, skriver om alkoholvett i dette innlegget.  Foto: Av-og-til

Meninger

Trønder-Avisa melder om at ansatte ved Vinmonopolet hvert år avslører mellom 50 og 100 langere.

Butikksjef Trine Wohlen inviterer foreldre og voksne til å snu trenden. Det er bra.

Startet året med å avsløre mann som langet vodkva til 16-årige jenter

Hvert år avslører ansatte ved Vinmonopolet i Levanger mellom 50 og 100 langere. I 2019 var det ingen bedring.


Ungdomstiden er stappfull av dilemmaer og vanskelige valg.  Ungdom trenger foreldre som veileder dem i denne tiden og som tør å sette grenser også når det gjelder alkohol. Levanger trenger kjipere foreldre som snakker med ungdommene sine, og voksne som tar ansvar for å stoppe langing til mindreårige.

Alkohol = trøbbel

Mange ungdommer har et godt grunnlag. Statistikk etter statistikk har over flere år vist at ungdommen vår er et stjernelag. De jobber hardt på skolen, er glade i foreldrene sine, og har en aktiv fritid der trening, organiserte fritidsaktiviteter og samvær med venner er en viktig del av hverdagen.

Men det er en skjør balanse. De nyeste nasjonale tallene fra Ungdata forteller om ungdom som har mindre tro på framtiden og det ser ut som om rus kan blir en større utfordring fremover.

Vennelanging og foreldrelanging er problem som kan gi store konsekvenser. Når ungdom drikker alkohol før de er 18 år, er de ekstra sårbare. Ved inntak av alkohol øker risiko for å bli utsatt for vold, få blackouts, bli pumpet eller ha sex man angrer på. I tillegg øker risikoen for at det blir tatt bilder som du mister kontrollen over i sosiale medier.

Tenåringer og alkohol kan med andre ord være en vond og farlig cocktail. Den skal ikke foreldrene bidra til, og det bør ikke andre voksne heller.

Forelder, ikke kompis

Vinmonopolets butikksjef i Levanger og Frosta er klar på at hun og kollegaene trenger hjelp for å komme langingen til livs. Hun ber derfor foreldre og voksenpersoner snakke med ungdommene. Forskning viser at hun har rett: foreldre har stor innflytelse på barnas drikkemønster i tenårene.

Jeg vil gi tenåringsforeldre og voksenpersoner fem råd på veien:

  1. Snakk med ungdommen om alkohol. De kommer til å møte alkoholen i ungdomsårene. Det er viktig å forberede ungdom på alkoholens positive og negative sider, og drikkepresset de kanskje vil møte på ungdomsskoleavslutningen eller festen i nabolaget.
  2. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  3. Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
  4. Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
  5. Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.

Gjør du dette, viser du at du er til å stole på. Det er det barna våre ønsker seg og trenger. For husk, du er forelder, ikke en kompis.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til