Staten gir og staten tar

Fylkeskommunene får stadig nye oppgaver fra staten, uten at det følger med nok penger. Ansvar for anbudene for flyrutene på kortbanenettet kan fort føre kostnadene til himmels.

TIL VÆRS: Det er fullt ut forståelig at mange er skeptiske til forslaget om at fylkene også skal overta anbudsansvaret for flyrutene på kortbanenettet i regionen, etter å ha sett hvor lite penger det følger med andre statlige oppgaver som er overtatt av fylkeskommunene, skriver Johan Prestvik.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Meninger

Det blåste full storm en periode da flertallet i Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner gikk inn for å slå seg sammen – uten å gjennomføre folkeavstemning først. Daværende kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) var imidlertid raus med rosen til framsynte og framoverlente, trønderske politikere. For ikke lenge etter at den trønderske fusjonen var en realitet, kom det også krav om at de øvrige fylkeskommunene skulle utrede sammenslåinger. Det førte til at det fra nyttår er kun 11 fylkeskommuner, og det er bare Nordland, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo som blir videreført som egne enheter.