LFKs framtid ligger i sunn drift

Det er fullt mulig å drifte en amatørklubb på frivillig basis, men den kan ikke drives på frivillig amatørskap.

kritisk: 2019 er et godt eksempel på hva nedrykket i 2018 egentlig har kostet Levanger FK, skriver Trønder-Avisas kommentator. 

Meninger

I neste uke er det årsmøte i Levanger Fotballklubb. Mandagens utsending av årsmøtedokumenter bærer bud om at LFK, som var i ferd med å etablere seg som en semiproff fotballklubb, med lønnet administrasjon administrasjon og profesjonelt styre, er i ferd med å etablere seg i bunnsjiktet hva gjelder klubbdrift. Nærmere 2,2 millioner kroner i underskudd de siste to årene, gir et bilde av en klubb som ikke har klart å sette tæring etter næring. Og i fotballens nye verden er det ensbetydende med poengtrekk når røde regnskapstall dukker opp ofte nok.


Krisetall for LFK – nå går det mot poengtrekk

Levanger Fotballklubb klarer ikke å nå delmålet sitt i handlingsplanen om økonomi. I 2019 gikk klubben 913.503 kroner i underskudd. Nå går både klubben og NFF langt i å bekrefte at det blir poengtrekk.


2019 er et godt eksempel på hva nedrykket i 2018 egentlig har kostet klubben. Administrasjonskostnadene måtte kuttes drastisk i forkant av fjorårssesongen. Daglig leder Hroar Stjernen forlot LFK, som en del av innsparingstiltakene han selv jobbet fram. Man skulle klare seg med en mindre administrasjon og et mer arbeidende styre. I nedrykkssesongen hadde LFK 12,5 millioner kroner i inntekter. At det sesongen etter var over fem millioner mindre å drive for, sier litt om forskjellen på 1. divisjon og 2. divisjon, selv for en nøktern fotballklubb på Innherred. Men innsparingene i forkant av sesongen var ikke nok. Både sponsorer og publikum uteble, og før sommeren ble styret nødt til å gjøre ytterligere grep.

Administrasjonen måtte reduseres enda mer, spillere måtte forlate klubben. Likevel holdt det ikke. Før året var omme var administrasjonen og styret blitt frivillige verv. Årets sesong er på mange måter «back to basic» for klubben. Ned til idrettens grunnverdier, slik grasrotklubber har drevet i all tid. For en klubb som LFK, som er bygget på et samarbeid med omkringliggende breddeklubber, kan dette være en viktig grep for også å vinne tilbake noe av det lokale engasjementet og tilhørigheten som forsvant med nedrykket. Med de rette folkene, og med en felles glød, er det fullt mulig å drifte en amatørklubb på frivillig basis. Men det forutsetter at det gjøres ordentlig – ikke amatørmessig.


Holmberg: – Det er nok saker og ting man kunne ha gjort bedre

Hroar Stjernen føler at han ikke har noe å skjule, mens Andreas Holmberg ikke kan kommentere hvilke avtaler som har blitt gjort.


For det viste seg da den rutinerte revisoren Terje Wist begynte å rydde i skapene i klubblokalet, i forbindelse med regnskapet for 2019, at det dukket opp gamle skjeletter. Ukjente avtaler og annet grums. Lovnader om godtgjørelser og lønn, formidlet på SMS. For et styre er en slik praksis umulig å forholde seg til, da man styrer på falske premisser. Konsekvensen ser man nå. Allerede et par uker ut i kommende sesong, kommer LFK til å bli fratatt ett poeng i serien på grunn av økonomisk rot. Dersom det nye styret, som velges på årsmøtet kommende uke, ikke har magiske evner, vanker det trolig nytt poengtrekk til sommeren. Dette er spillets harde realiteter.


LFK-lederen: – Vi i styret må helt klart ta vår del av ansvaret

Robert Eriksson har full forståelse for at det stilles kritiske spørsmål til hvordan LFK har klart å rote det til økonomisk.


Det var ikke bare på banen LFK rykket ned til 2. divisjon for to sesonger siden. Hele klubben gikk over til amatørstatus. Fortsatt forvaltes sju millioner kroner. Da må det gjøres på en ryddig og god måte. Hvis ikke settes hele klubbens eksistens i fare. For neste sanksjonsmulighet for Norges Fotballforbund, dersom poengtrekk ikke er tilstrekkelig, er å degradere klubben. Derfor ligger hele klubbens framtid i at klubben nå får orden på økonomien og driften. Det er både LFK, naboklubbene og fotballen i Trøndelag tjent med.


LFK-lederen: – Vi i styret må helt klart ta vår del av ansvaret

Robert Eriksson har full forståelse for at det stilles kritiske spørsmål til hvordan LFK har klart å rote det til økonomisk.

Vladic matchvinner for sin nye klubb

Levanger fotballklubbs nysignering, Emanuel Vladic (22), ble matchvinner da LFK slo Stjørdals-Blink 2-1 lørdag.

Vender tilbake til Levanger som spillende trener

Jo Sondre Aas blir spillende assistenttrener i Levanger Fotballklubb.