Viktige grep av regjeringen

Leder i Trønder-Avisa fredag 13. mars.

NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orienterte torsdag om nye tiltak for å bekjempe coronaviruset. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg var også til stede.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Meninger

Etter å ha høstet kritikk fra flere hold de siste dagene, for å ha vært for usynlig og for å ha vært for forsiktig i coronatiltakene, kom regjeringen på banen torsdag ettermiddag. Da ble det besluttet å stenge ned alle offentlige og private barnehager, grunnskoler, videregående skoler, høyskoler og universitet. I tillegg varsler regjeringen utreiseforbud for ansatte i helsesektoren ut april, for å sikre at det er nok tilgjengelig personell i tiden framover. Til sammen er dette er de mest inngripende tiltakene norske myndigheter noen gang har gjort i Norge i fredstid.


Nå stopper hele samfunnet

Myndighetene innfører en kriseberedskap Norge ikke har sett maken til siden andre verdenskrig. Nå stopper i praksis samfunnet opp.


Med dette var det klart at regjeringen kom til samme konklusjon som en rekke kommuner hadde rukket å gjøre før dem. I Trøndelag var det allerede besluttet å stenge ned både skoler og barnehager i en rekke kommuner. Kommunene brukte den makten som ligger i smittevernloven, og gjorde de lokale tiltakene som var nødvendig. Det var viktig.

Når det i flere kommuner, i flere deler av landet, nå varsles om at virusspredningen er ute av kontroll, er det nettopp store og dramatiske beslutninger som virker inn for å dempe spredningshastigheten og å spre risiko. Regjeringen har også besluttet at utelivsaktører må holde stengt. Også treningssentre, svømmehaller, badeland, frisører, hudpleie, massasje og lignende må stenge.


Alle landets skoler og barnehager stenges

Alle landets skoler og barnehager stenges. Det et ett av tiltakene regjeringen kommer med torsdag for å hindre virusspredning, etter det NTB erfarer.


I krisesituasjoner, som coronoasituasjonen definitivt er blitt, kreves det tydelig ledelse og besluttsomhet. Når usikkerheten rår, trenger folk å ledes. Det å stenge skoler, barnehager og andre virksomheter vil ha enorme konsekvenser for folks hverdag, og det kan potensielt påvirke beredskapen og bemanningen på sykehus og sykehjem. Derfor er det et viktig grep regjeringen gjør, når de påpeker at personer i risikogruppene ikke skal brukes som barnevakt. Ledere av barnehager, og rektorer ved barneskoler, må derfor sørge for et tilbud til barn av personell i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller i andre viktige samfunnsfunksjoner, påpekte helseminister Bent Høie da han og statsminister Erna Solberg presenterte tiltakene torsdag ettermiddag.

Vi går inn i en unntakstilstand som rammer hele samfunnet. Samtidig tror vi det kan være riktig og viktig å gjøre tiltakene regjeringen foreslår, før smittetallene eksploderer. Nå vil vi – i fellesskap – forhåpentlig ha langt bedre forutsetninger for å bekjempe viruset.


Nye kriterier for corona-testing

Personer i hjemmekarantene skal ikke lenger testes for corona, eller kontakte helsevesenet. Testing forbeholdes helsepersonell, og de i sårbare grupper.

Politiet stenger alle publikumstjenester i to uker

Tjenester som pass, levering av anmeldelser, og utlendings- og våpensaker rammes når politiet fredag stenger alle publikumstjenester på grunn av koronaviruset.

Helse Midt-Norge jobber etter oppdatert scenario fra Folkehelseinstituttet.

Sykehusene får den verste trøkken i sommer

Sykehusene i Midt-Norge får den største corona-trøkken i sommer eller høst – og må stå i det i et helt år.