Tid for handling - lokalt

Nå er disse valgene kanskje viktigere enn noen gang.

HANDLE LOKALT: Det på tide å legge litt kraft bak uttrykket «tenk globalt, handle lokalt» i disse koronatider, skriver Trønder-Avisas kommentator.  Her fra fotoarkivet, hvor Thomas Møller gleder seg til å gå løs på de sesongbaserte grønnsakene fra Gustav Myraune i Rågo på Frosta.  Foto: Marius Langfjord

Meninger

Når våre lokale bedriftsledere nå sitter og finregner på hvorvidt de skal sende ut permitteringsvarsel, eller faktiske permitteringer, til sine ansatte, gjør det noe med samfunnet rundt oss. Det påvirker utrolig mange arbeidstakere og bedrifter, hvis det er slik NHO forteller, at fire av fem bedrifter vurderer permitteringer. Vi snakker her en kollaps av et næringsliv som – fram til nå – har vært ekspansivt, og med lav arbeidsledighet. Nå sitter vi hjemme og ser at mange av dem sliter. En del har små marginer i utgangspunktet. Når kundene forsvinner, omtrent på dagen, er regnestykket nådeløst.

For vi er bedt av nasjonale myndigheter om å holde oss hjemme, eller borte fra andre mennesker, på grunn av koronaviruset. Det betyr at vi ikke kan dra til frisøren, tannlegen eller fysioterapeuten, men det betyr også at vi ikke bør ha elektrikeren og rørleggeren trampende inn i husene våre – med mindre det er strengt nødvendig. Det betyr samtidig at vi, for å hindre smitte, bør unngå unødvendige besøk i butikkene. Dette er ikke tiden for shopping og å slå i hjel tiden på kjøpesentrene. Og det merker også butikkene.

Alt i alt gir det en situasjon hvor mange, som vanligvis har en jobb hvor de enten møter mange kunder eller kolleger, nå har fryktelig rolige dager på jobb. I den grad de i det hele tatt er på jobb. Det gledelige i et dystert bilde er at folk følger myndighetenes råd, men det betyr også at mange arbeidstakere nå står i fare for å bli permittert.

Vi skal ha stor respekt for den usikkerheten det medfører å ha en horisont for egen jobb og en vanlig inntekt, som ikke strekker seg lenger enn et par uker av gangen. Derfor er det naturlig nok gledelig at Stortinget og regjeringen er enige om å legge mer penger i nye tiltakspakker, som forhåpentlig sikrer mange arbeidsplasser og bedrifter – selv når det nå røyner på. For det er mange som sitter på kanten av stupet nå, med føttene dinglende ned.

En slik akutt, men forhåpentlig veldig midlertidig, situasjon, setter solidariteten vår på prøve. Det er nå vi må bry oss litt ekstra om dem rundt som rammes hardest av enn høyst uvirkelige situasjonen. Derfor er det på tide å legge litt kraft bak uttrykket «tenk globalt, handle lokalt».

Over tid har lokal handel tapt store markedsandeler til aktører på Internett. Den trenden kan fort forsterke seg, når de lokale butikkene må stenge, mens nettbutikkene bugner over av nye tilbud. Da kan det være greit å spørre seg hvem man vil gå i krigen sammen med – og hvem som står der når du selv trenger hjelp.

Det er vel og bra å spare noen prosenter på å handle klær og sko på nettets internasjonale og døgnåpne butikker, men de lokale aktørene trenger deg som kunde mer enn noen gang nå. Om de ikke har åpent akkurat for øyeblikket, kommer det forhåpentlig en dag at de åpner igjen – snart. Dessuten er det begrenset hvor mye nytt du trenger for å kle deg med om du skal holde deg hjemme.

Ja visst er det både godt og hyggelig å bake brød, når du uansett skal være hjemme noen uker. Og salget av mel og gjær tyder på at mange har tenkt i de baner. Men den lokale bakeren trenger deg mer enn noen gang nå, i den grad han har åpent, og i den grad det er igangsatt ordninger for hjemlevering. For det gjelder å balansere utfartstrang og innkjøpsbehov.

En del aktører forsøker i det lengste å holde åpent, om enn med svært redusert bemanning eller utvalg. I den grad det er forsvarlig, kan vi gjøre lurt i å holde legge igjen penger lokalt. Vi bør også la oss begeistre over kreative løsninger som gjerne oppstår i krisetider. Betal heller en lokal artist for å se en konsert på fredagskvelden, framfor å leie en film på Altiboxen eller Apple TV-en.

Og når sommerferien står for døra, kan det jo være greit å ha reflektert over følgende: Hvis de utenlandske turistene fortsatt ikke får komme hit, og vi ikke kan reise utenlands, må vi være turister i egen by eller grend. Det er en gyllen mulighet til å bli bedre kjent med nærområdet, lokale turistmål og våre lokale reiselivsaktører.

Vi har et felles ansvar for å sørge for at pengene sirkulerer, også i krisetider, og at de smører maskineriet i det lokale nærings- og kulturlivet. For i enden er det et felles problem dersom små og mellomstore bedrifter forsvinner, og vi ikke lenger har noen rundt oss til å utføre til oppdragene og tjenestene vi trenger.