Dette kan ikke vare veldig lenge

Permitteringsvarslene som tikket inn mandag forteller oss hvor galt dette kan gå.

TOMT: Det var ingen problemer å finne parkeringsplass utenfor Amfi i Verdal fredag formiddag, og slik vil det nok være i flere uker framover, som følge av koronautbruddet. Det er imidlertid grenser for hvor lenge samfunnet tåler å gå for halv maskin, skriver Johan Prestvik om i denne kommentaren.   Foto: Johan Arnt Nesgård

Meninger

Selv om koronasmitten trolig vil henge over oss i flere måneder framover, vil vi etter hvert komme til et punkt hvor samfunnet er nødt til å lempe litt på de strenge restriksjonene myndighetene har satt. Skoler og barnehager kan ikke være stengt til evig tid.

Kanskje kan utvidelsene av permitteringsreglene, som Stortinget la fram mandag, gi en pekepinn på hvor lenge Stortinget for seg å holde landet stengt. 20 dager med full lønn under permittering, hvor staten betaler fra dag tre, stimulerer bedrifter til å permittere ansatte i en krevende tid. Og det betyr samtidig at de fleste vil ha normal inntekt fram til påske.

Mandag eksploderte antall søknader om dagpenger under permittering hos Nav. I Trøndelag kom det 2.305 søknader på én dag. For to uker siden var tallet 42 - for en hel uke. Vi er avhengig av at en rekke næringer får begynne å våkne til live igjen om ikke så lenge. Hvis ikke ramler konkursvarslene inn, og det offentlige pådrar seg varige blødninger i stedet for midlertidige.


Nav: 45.000 søknader om dagpenger ved permittering

Nav har fått 45.000 søknader om dagpenger ved permittering på fem dager, opplyser etaten tirsdag.


Det kan godt være at myndighetene har gitt seg selv tiden fram til påske med å få mer kontroll over smitten, og at grensestenging, karantener og sosialt liv innen da kan ha bidratt til å flate ut smittekurvene . Det er i hvert fall lov å håpe det. En langvarig situasjon hvor samfunnet er i total dvale, og hvor folk permitteres fra jobbene sine, selskaper går konkurs og hvor folk etter hvert vil slite med å betale regningene sine, er ikke en situasjon noen kan tenke seg.


Oppfordrer permitterte til å melde seg raskt til Nav: – Dette er bare starten

Regionleder Kristian Tangen tror dette bare er starten på permitteringene.


Da smitten kom, bar den på mange måter bud om at den ville påvirke oss i stor grad. Nesten over natta. Vi ble bedt om å jobbe hjemmefra, vi ble bedt om ikke å reise utenlands og vi ble bedt om ikke å oppsøke store folkemengder. Store idrettsarrangement ble gjennomført med tomme tribuner, og i en periode med usikkerhet og lit frykt, var det ikke høytid å snakke varmt om å stue folk sammen på trikk, buss og tog. Mange etterlyste i stedet klar ledelse, tydeligere retningslinjer og tøffere tiltak - og de kom. Med dunder og brak.

Først ble høyskoler og universiteter stengt, så videregående skoler og deretter grunnskoler og barnehager - med den konsekvens at mange andre bransjer ble rammet av at foreldre måtte være hjemme med barna sine. Nå er det snart ikke en kjeft å se på kjøpesentrene lenger, ifølge kilder som har vært der.

Det har trolig vært avgjørende viktig å gjøre ekstraordinære tiltak for å forsinke smittespredningen., skal vi tro alle eksperter og kurver vi er blitt kjent med den siste uka. Gjennom å redusere hvor mange vi møter, samt å holde avstand til de få vi omgås på butikken, reduserer vi virusets mulighet til å spre seg. Det er derfor det varsles saftige bøter for dem som bryter retningslinjene og lovene som er midlertidig innført.

Når Stortinget og regjeringen blar opp tiltakspakke på tiltakspakke, med kostnader som overstiger 100 milliarder kroner, er det på sin plass at vi innbyggere føyer oss. Vi kan ikke på den ene siden kreve at myndighetene kompenserer våre tap av arbeid og inntekt, dersom vi ikke innordner oss etter de retningslinjene som blir gitt. Derfor er det nå slutt på harryhandel, det må bli slutt på smittefester i kjellerstuer rundt omkring, og det må - dessverre - bli slutt på at unger samler seg for spille fotball på vårgrønne kunstgressbaner. Hvis ikke kaster vi penger og arbeidsplasser ut av vinduet, samt at vi påfører enda flere koronasmitte - med det resultatet at enda flere står i fare for å dø.


Om lag 250 frisørsalonger i Nord-Trøndelag med klippeforbud:

255 frisørsalonger i Nord-Trøndelag har klippeforbud:

Berit Bjørgvik Woll ved Betty Blue frisørsalong i Verdal mener korona-situasjonen kan fungere som en påminnelse om hvor godt man har det i Norge.


Men vi kan ikke leve som huleboere inn i evigheten. Mennesker er sosiale vesen. Vi har behov for omgås andre mennesker. Hvis ikke blir enslige ensomme og engstelige syke. Dersom tiltakene som nå er satt i verk viser seg å virke, er det fullt mulig å opprettholde flere av dem. Vi kan fortsatt begrense trafikken, vi kan fortsatt begrense omgangen med store folkemengder, og mange av oss kan sikkert fortsette å jobbe hjemmefra, men det er av samfunnsmessige og samfunnsøkonomiske årsaker avgjørende at unntakstilstanden ikke blir langvarig. Det kan føre til uopprettelige skader. Eksplosjonen av permitteringsvarsler de siste dagene forteller oss at en nasjon i dvalemodus kan ha ekstreme konsekvenser.

La oss derfor håpe at landet gjør som Jesus ifølge boka gjorde, og gjenoppstår på tredje dag - søndag 1. påskedag - og at vi så smått kommer igang med litt mer normal hverdag igjen tirsdag 14. april. Da vil samfunnet i så fall ha humpet på halv maskin i over en måned. Så får vi tro at det er tilstrekkelig til at verden våkner til liv igjen - i takt med våren. Selv om vi trolig må forberede oss på å holde en lav profil til godt over sommeren.


Forskere tror nedstengningen av Norge kan bli langvarig

Ingen vet helt sikkert hvor lenge koronakrisen kommer til å vare, men en rekke norske forskere tror det er lenge til livet blir normalt igjen.

Gjeldsrådgiver: – Ikke ta i bruk kredittkort for å kompensere for tap av inntekt

Nav har mottatt 45.000 søknader om permitteringer de siste fem dagene. – Nå er det viktig å ikke få panikk, sier gjeldsrådgiver Trygve Rossebø i Nav.

Oppvekstdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen:

– Dette er nesten ubegripelig for voksne, hvordan kan det være begripelig for barna?

Over 17.000 elever i grunnskolen i Nord-Trøndelag må være hjemme på ubestemt tid. Oppvekstdirektør er opptatt av at foreldre må prate med barna om det som skjer.