Viktig enighet i Stortinget

Leder i Trønder-Avisa tirsdag 17. mars
Meninger

Etter at det meste de siste par ukene har dreid seg om å følge smittestrømmen og den påfølgende og nedstengningen av landet, begynner det å lyse i varsellampene for mange bedrifter nå. Når samfunnet går i dvalemodus, rammer det tjenesteytingen dramatisk. Alt fra store industribedrifter til små selskaper sliter med å få hjulene til å gå rundt. Enten fordi det er strenge restriksjoner for hvor mange som kan være på jobb samtidig, hvor mange ansatte som er tilgjengelig, som følge av at skoler og barnehager er stengt, men også fordi varene eller tjenestene plutselig ikke har et velfungerende marked lenger.


Her er krisetiltakene Stortinget ble enige om – og slik er reaksjonene

Samtlige partier på Stortinget er enige om en rekke tiltak for å sikre bedrifter og arbeidstakere som rammes av coronakrisen.


Mange bedriftsledere teller derfor på knappene i disse dager. Har bedriften ressurser til å holde åpent, og er det lønnsomt? Svaret mange trolig kommer fram til, er at det er grunnlag for permitteringer av ansatte. Det er rett og slett ikke arbeidsoppgaver nok til alle lenger. Når dette skjer over hele fjøla, vil det de neste dagene komme et ras av permitteringer. Mange ansatte har fått varsel allerede. Nå trengs det penger for å holde hjulene i gang, for å ha arbeidsplasser å komme tilbake til når koronasituasjonen har roet seg.

Derfor er det både viktig og gledelig at samtlige partier på Stortinget, fra Rødt til Frp, i helgen ble enige om en ny krisepakke, som i en periode fram i tid kan redde både bedrifter og arbeidsplasser. Stortinget er enige om å sikre permitterte arbeidere full lønn i 20 dager – mot 15 dager tidligere. Staten dekker nå bedriftenes lønnskostnader fra dag tre. Etter å ha vært permittert i 20 dager, må arbeidstakerne søke dagpenger, men også her er ordningene forbedret mens viruset herjer. Mange sikres 80 prosent av ordinær lønn i dagpenger, mot 60 prosent tidligere. Det demper naturlig nok noe av den økonomiske belastningen som tilfaller arbeidstakerne.


Kommuneoverlegen dro til Sverige – trosset oppfordringen fra myndighetene

Nå beklager Sunniva Rognerud vurderingen som ble gjort, og har forståelse for at noen kan reagere.


Koronaviruset er en global utfordring, og det er avgjørende at antall smittede reduseres. Det er derfor en rekke bransjer og offentlige tjenester er stengt ned, for at folk skal holde seg hjemme. For å skape lojalitet til en slik samfunnsdugnad er det også avgjørende at arbeidsgivere og arbeidstakere ikke føler at de sitter igjen med hele regningen. For det vil komme bedre tider etter korona, og da er også staten tjent med at mange bedrifter settes i kunstig åndedrett en periode nå, så de er i stand til å starte opp igjen når hverdagen normaliserer seg.


Enighet om krisepakke for næringslivet: Full lønn i 20 dager

Permitterte får full lønn i minimum 20 dager fra permittering. Staten dekker fra dag 3 til dag 20.

SV ber regjeringen gi gullkortet til kommunene

Kommunene må slippe å bekymre seg om hvorvidt de har råd til corona-håndteringen, sier Lars Haltbrekken (SV).

Vurderer å stenge ned Namdalen

– Vi vurderer kontinuerlig å stenge ned hele Namdalen, sier Namsos-ordføreren til Adressa.