Gamle dyder blir som nye

Leder i Trønder-Avisa mandag 6. april.
Meninger

Historien om Bahar Darabi fra Verdal, som Trønder-Avisa brakte i helga, er et lite glimt inn i en ny hverdag – og viser oss at viljen til å bistå selv helt ukjente mennesker fortsatt lever i beste velgående blant oss. I en tid hvor mange er frustrert og mye og føler at de er innestengt, både mentalt og fysisk, er Darabis historie en viktig påminnelse om hva som er viktig i livet.


Ba om hjelp til å stelle pappas grav:– Jeg blir veldig rørt

Bahar Darabi er overveldet over den enorme responsen hun fikk da hun ba om hjelp til å stelle farens grav i Verdal.


Bahar Darabis far Kjell Aage er gravlagt i Verdal, mens hun selv er bosatt i Oslo. Nå sitter Bahar i korona-karantene i hovedstaden, og får ikke stelt farens grav til fødselsdagen hans 16. april. Løsningen ble en uortodoks Finn-annonse under kategorien «Koronahjelp». Selv trodde hun ikke at responsen ville bli så voldsom. Der tok hun feil. «Jeg tenkte at jeg måtte prøve. Det er en sær ting å lage annonse på, og jeg var forberedt på liten respons. Men den har vært helt enorm. Jeg er overveldet over alle de fine meldingene jeg har fått», sier Darabi til Trønder-Avisa.

Mange har både fryktet og gitt uttrykk for at vi med økt velstand og sosial trygghet har blitt mer selvsentrert og mindre opptatt av andre. I det daglige har vi de siste årene sett mange trekk som bygger opp under en slik bekymring, men de siste ukene har vi også fått utallige eksempler på at folk flest ikke bare lojalt stiller seg bak myndighetenes «koronadugnad», men at mange også strekker seg langt for å hjelpe andre. Folk melder seg til tjeneste som «telefonvenner», de handler for naboer, kolleger og venner som sitter i karantene, folk bistår økonomisk slik at bekjente skal klare å holde hjulene i gang til utbetalinger fra Nav kommer. Kort sagt: Stiller opp for hverandre.


Reidar og Reidun fikk Norge til å smelte

Ekteparet Horsberg fra Leksvik skapte rekordrespons på sosiale medier. Saken om de to fikk over 200.000 visninger og 350 kommentarer fra folk som lot seg begeistre – bare på én enkelt Instagramkonto.


Vi håper det vi nå er vitne til vil følge oss også når koronaepidemien er over. Det er kanskje mye å håpe på, men vi er overbevist om at vi blir mer «robust» som samfunn dersom vi tenker litt mindre på oss selv – og litt mer på hverandre. Det hjelper lite at enkeltindividet har rettigheter dersom samfunnet forvitrer. Så vel i det lokale og små som i det globale og store går veien til et bedre liv for alle gjennom erkjennelse av at vi er en del av samvirkende fellesskap.

Mens epidemien fortsatt har et solid grep om samfunnet oppfordrer vi flere til å gjøre som Bahar Darabi: Ta sjansen på å spørre om hjelp dersom man har behov for det. Så håper vi alle andre kan gjøre seg samme erfaringer som henne.


– Personalet vårt er forberedt på å jobbe røddager, kveld og natt

Barnehagene er oppfordret til å sikre at barna til ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner har et tilbud – selv under helligdagene i påsken. Fylkesmannen i Trøndelag og kommunene holder nå på å kartlegge behovet.

Hallbjørn (90) fryktet stengte grenser: Kjørte bobil fra Spania til Norge

I frykt for at pandemi-rammede Spania ville stenge grensene, satte Hallbjørn Hanssen (90) seg bak rattet på bobilen i all hast – og kjørte gjennom fire land for å komme seg velberget heim.