Nå må vi gå på nåler

Den neste måneden skal de meste åpnes opp, i hvert fall litt. Er vi da forberedt på å rykke tilbake til hjemmekontoret igjen?

God håndhygiene: Lærer Randi Modell sørget for at Aksel Grande og alle andre elever i fjerdeklasse på Byafossen skole fikk spritet hendene sine før de gikk inn i skolebygningen da skolene åpnet for de yngste elevene 27. april. Til uka får også de eldste elevene komme tilbake på skolen. Bak. f.v. Julian Rokhaug, Håkon Oliver Austli og Audun Asprem Sandnes.   Foto: Elfi Leinan

Meninger

Det var jubel i baksetet da beskjeden om at skolene åpner igjen på mandag. To måneder etter at landet stengte, er statsminister Erna Solberg i ferd med å skru på lyset igjen. Litt etter litt, rom for form, sakte og gradvis. Og nå har altså turen kommet til å åpne resten av grunnskolene og de videregående skolene, som i løpet av kommende uke vil ta i mot elevene igjen. Den neste måneden er planen at resten av samfunnet skal følge på, med ett steg av gangen og fortsatt med retningslinjer til smittevern langt fram i panna.


Ikke alle elever får komme på skolen i Levanger mandag

Marit Aksnes, kommunalsjef oppvekst og utdanning, sier at kommunen tar sikte på få en så normal skolehverdag som mulig, så raskt som mulig.


Skal vi strekke hendene i været, og slå fast av vi har slått «knock out» på koronaviruset? Nei, det er altfor tidlig. Vi leder riktignok etter første runde, og vi har vel knapt smitte rundt oss akkurat nå. Vi har vært gode på hjemmekontor og hjemmeskole, vi har vært gode på å følge retningslinjene, til å vaske hendene og til å holde avstand. Men kampen er på ingen måte over.

Det er mange som har betalt en svært høy pris for at vi så langt har svært få smittede og døde etter virusutbruddet, sammenlignet med andre land. Det er mange som må betale en svært høy pris i lang tid framover også, fordi jobbene er blitt borte, feriepengene har gått i dragsuget, neste års feriepenger forsvinner i det dagpenger og arbeidsledighetstrygd fra Nav er blitt det nye levebrødet – og pensjonen får seg også en knekk av at inntektene reduseres så kraftig.

Og selv om vi åpner stadig mer, og selv om det kjennes herlig å skulle få treffe stadig flere mennesker, ligger det en urolighet i bakhodet. Et indre varsel om at vi ikke må juble for tidlig. For andelen smittede i Norge er fortsatt veldig lav, og det er grunn til å frykte at det ikke kommer til å forbli sånn. Så selv om viruset per i dag ser ut til å kunne dø ut, er det jo her fortsatt – med noen nye tilfeller hver dag. Og når vi da åpner opp for mer omgang mellom mennesker, kanskje over landegrensene i løpet av høsten, økes også sannsynligheten for at vi slipper skuldrene ned og ser mellom fingrene på de retningslinjene som gjelder. Og med ett setter fart på smitten igjen. Nå må vi derfor gå på nåler i tiden framover, spent på om antallet koronasmittede skyter til værs, spent på om smitten kommer tilbake også her. Er vi da klar for en ny runde med stenging?


Ingen trønderske VGS-skoler åpner mandag

Det forteller fylkesdirektør for utdanning i Trøndelag, Vegard Iversen, fredag morgen.

– Det er ikke bare å knipse med fingrene når vi skal åpne

Vegard Iversen, fylkesdirektør for utdanning, sier at regjeringens varsel om full skoleåpning var uventet, og at det gjør det unødvendig hektisk å starte opp igjen.


Kommer vi til å etterleve strenge tiltak midt i fellesferien, dersom smitten skulle ta seg opp? Vil vi være like lojale til myndighetenes retningslinjer, som vi var i tiden etter 12. mars? Kommer vi til å avlyse bilferien, dropper vi å møte slekt og venner – hvis Erna Solberg eller Bent Høie sier det er påkrevd?

De to siste månedene har vært en prøvelse for mange. Først da skoler og barnehager ble stengt over natten. Det samme gjorde frisører, restauranter, barer, treningssentre, fysioterapeuter og tannleger. Og mange flere. Først ble det et sjokk å skulle forholde seg til at alle plutselig skulle være hjemme., både elever og arbeidere. Deretter ble det nok kraftig slag i magen på mange som mistet inntektene ved et fingerknips. Oppi alt dette oppsto det en usikkerhet rundt personlig økonomi og jobb – i tillegg til frykt hvor viruset, og hvordan det ville angripe oss som samfunn og dem vi er glad i. Og om vi ville oppleve de dystre fortellingene fra andre land, hvor helsevesen kollapset i det dødstallene galopperte.


Siv (48) gikk nesten på veggen – ble reddet av Pokémon Go

I løpet av ei uke gikk Siv Furunes over sju mil og plasserte ut Pokémonfigurer i området rundt Straumen i Inderøy. Hun er nemlig Level 40-spiller.


Når vi ser oss i bakspeilet, vitner det jo om at vi så langt har taklet det veldig bra – rent smittemessig. Økonomisk er det jo fortsatt svært utfordrende, selv om stadig flere kommer tilbake i jobb. Men nå har vi jo lært at hverdagen kan snus i løpet av noen timer. Nå får vi testet psyken, tålmodigheten, utholdenheten og lojaliteten, da det fortsatt kan komme nye smittetopper. Inntil da må vi gå forsiktig fram.


Solberg: Slik skal Norge gjenåpnes

Samfunnet skal åpne igjen før sommeren, og regjeringen legger opp til nye lettelser hver 14. dag, sier statsminister Erna Solberg (H).

FHI: Smitten var på retur allerede før 12. mars

Spredningen av koronaviruset hadde bremset kraftig opp allerede før regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene 12. mars, viser nye analyser.