Nå lyser regjeringens oljelampe blodrødt

Leder i Trønder-Avisa torsdag 14. mai.
Meninger

Olje- og gassnæringen er i krise. Leverandørindustrien er i krise. For et område som Innherred betyr det en regional krise, ettersom et betydelig antall ansatte har jobber i Kværner Verdal, eller i underleverandørene til verftet. Stillstand på Kværner rammer indirekte hele industriparken i Verdal, som er landets tredje største. Derfor haster det med å få på plass ordninger som gjør at en hel industri, som sitter på en enorm kompetanse, bygget opp over 50 år, klarer å komme seg over kneika.


Fremtiden til Kværner Verdal står på spill, og på tirsdag kom en ny tung beskjed: – Nå må opposisjonen på banen

Trønder-Avisa fulgte klubbledelsen på Kværner Verdal mens regjeringen la fram det skjebnesvangre budsjettet tirsdag. Nå er det alvorlig for verftet som allerede har permittert store deler av arbeidsstyrken.


Koronakrise og lavere oljepriser har skapt en investeringsvegring i bransjen, som nå er i ferd med å ramme dem som har bidratt til at vi har et oljefond å ta av når nasjonale og globale kriser inntreffer. Det er fullt mulig å være enig i at norsk leverandørindustri i framtida skal bli best i verden på utvikling av grønn energi, samtidig som man ser verdien av jobben den bransjen gjør i dag. Men den overgangsfasen som skal skje, kan ikke gjøres ved å sage over den greina man sitter på. Her må det en glidende overgang til, og nå gjelder det å beholde arbeidsplasser, slik at kompetansen som skal gi oss det grønne skiftet ikke forvitrer. Det er derfor på tide å minne regjeringen om at oljelampa lyser. Nå er det på tide å reagere.


SE INTERAKTIV GRAFIKK:

Slik slår kutt i arbeidsgiveravgiften ut for norske kommuner

Bedrifter i så å si alle norske kommuner får nyte godt av kuttet i arbeidsgiveravgiften som settes i verk for å hjelpe næringslivet gjennom koronakrisen.


Tiltakene regjeringen har lagt fram så langt, og stadfestet under framleggingen av revidert nasjonalbudsjett på tirsdag, tyder på at alvoret ikke har sunket tilstrekkelig inn. Det har fått lokale høyrepolitikere til å reagere. Nå setter ansatte, tillitsvalgte og bransjen sin lit til opposisjonen på Stortinget. Igjen. Det er blitt kjenningsmelodien gjennom de to månedene med koronatiltak: Regjeringen legger fram tiltak, mens Stortinget utvider dem. Det har skjedd nærmest ukentlig den siste måneden.


– Skatteforslag skaper ikke mer aktivitet, mener NHO-direktør

Mens stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) jubler over regjeringens skattepakke til olje- og gassnæringen, slakter regiondirektør Tord Lien i NHO det samme forslaget.


På den måten framstår regjeringen både handlingslammet og vingeklippet. Meningsmålingene tyder imidlertid på at Høyre og statsminister Erna Solberg kommer godt ut av denne krisen. Derfor har også opposisjonen fått et tydeligere behov for å synliggjøre at makta nå er overtatt av et underlig firkløver på Stortinget, bestående av Ap, Sp, SV og Frp. Og nå ser det ut som denne firerbanden får nok en gavepakke i hendene av regjeringen, som på nytt viser at de ikke har verktøyene som skal til.

Oljekrise og koronakrise er i ferd med å skape en regjeringskrise. Statsminister Solberg har vist seg å være kompromissenes mester, men i løpet av koronakrisen er det opposisjonen som har lagt premissene for de viktigste kompromissene. Nå er det leverandørindustrien som trenger akutt nødhjelp.


Kværner Verdal risikerer full stopp neste sommer

Ifølge beregninger gjort av hovedeier Aker ASA kan det bli full stopp hos Kværner Verdal neste sommer. – Det haster å få inn nye prosjekter. Ordrereserven er snart tom, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner.

– Dramatisk for hele Innherred, ikke bare Verdal

– Det vil ha alvorlige konsekvenser for hele lokalsamfunnet, om det blir en realitet at det blir full stans ved Kværner Verdal fra neste sommer, sier Pål Sverre Fikse, ordfører i Verdal.