Gratulerer med den verste russefeiringen noen sinne!

Til russen 2020. Dere hadde ærlig talt fortjent bedre.

RUSSEKAFÉ: år det må åpnes varmestuer for russen, sier det noe om hvor utrolig miserabel denne russefeiringen må ha vært, skriver Trønder-Avisas kommentator. Her er russepresident Oliver Aasland og visepresident Charlotte Troset i Levanger, sammen med russemødrene Marit Veske (t.v.), Anne Solberg og Berit Jørås (bak). De fikk med seg ordfører Anita Ravlo Sand (i disken) på et spleiselag for å åpne nattkafé resten av russetiden.  Foto: Gaute Ulvik Haugan

Meninger

Det må være for jævlig at de ukene av livet man har sett mest fram til, forvandler seg til et mareritt man bare ønsker seg ut av. Men det skal dere ha, kjære russ 2020: Dere har holdt ut. Det er virkelig imponerende.

Ikke bare ble dere sendt hjem til hjemmeskole i forkant av årets russefeiring. Dere fikk heller ikke feste sammen, dere fikk ikke utført alle de russeknutene dere sikkert hadde drømt om, og dere får ikke engang et 17. mai-tog å løpe i. Ikke får dere være konger og dronninger på selve nasjonaldagen heller, med våryre småfans løpende etter dere – på jakt etter russekort.


– Så normal 17. mai-markering som mulig i Verdal

Målet er å få til ei så normal markering som mulig i ei unormal tid, slår ordfører Pål Sverre Fikse fast  om årets 17. mai-markering i Verdal.


Russekortene kan dere kaste på bålet, i håp om å få litt glede av dem. For som om ikke koronakrisen var nok, fikk dere også det verste vårværet foreldrene og besteforeldrene deres kan huske å ha hatt. Dere er derfor historiske på alle mulige vis. Men dessverre på den kjipe og kjedelige måten. Og nå har jo skolene deres toppet hele dritten med å ha utlevert sensitive personopplysninger om dere, på grunn av svikt i sikkerheten i noen datasystemer.

Gratulerer med dagen, liksom.


Disse personopplysningene kan være på avveie: – Vi vet at de aller fleste nåværende elever og lærere er berørt

Personopplysninger til elever og ansatte på videregående skoler kan være på avveie.


Som vanlig ble det litt diskusjoner i forkant av russefeiringen. Foreldre og lærere må jo fortelle litt om livet, og hvor viktig det er å holde sammen. Og hvor viktig det er at alle får være med, at alle inkluderes – og at ingen stenges ute. Helt til dette viruset kom, og hvor foreldrene og lærerne måtte endre manus. For akkurat i år ble det viktig å holde avstand, ikke holde sammen, ikke inkludere alle – maks fem – og at resten må lage sine egne russekohorter.


Kjører russetida i mai som planlagt - med en meters avstand og grupper på fem

– Det blir jo ingen vanlig russetid, vi må følge lover og retningslinjer som fastsatt, men vi blir å gjennomføre i mai, sier russepresident i Steinkjer, Lina Emilie Bjørgan.


Dette er også en del av livet. Av og til må man argumentere for det motsatte av det man i utgangspunktet står for, fordi det er det mest riktige. Dere ser ut til å ha taklet denne dobbeltkommunikasjonen på en bra måte.

Men jeg aner jo egentlig ikke. For ikke har jeg sett dere, og ikke har jeg hørt dere. Det kan jo ha noe med at det nesten konstant har vært dugg eller snø på brillene de få gangene jeg har oppholdt meg utendørs i mai, som følge av det jævligste mai-været noen sinne. Det kan jo være at vinden har overdøvet deres snille forsøk på å lage litt russeleven, eller at det rett og slett er for krevende å blåse i fløyta når tennene hakker som en trommevirvel. Når det må åpnes varmestuer for russen, sier det noe om hvor utrolig miserabel denne russefeiringen må ha vært.


Slik så det ut etter at russen hadde hatt fest

Turgåere reagerte på forsøpling på Halsteinborgen.


Men dere har tatt ansvar, både for dere selv og andre. Selv om dere har labbet rundt i små grupper. Men nå er det altså snart slutt på denne seigpiningen. I hvert fall den delen dere må gå rundt i russekostymene, som lukter gammel fyll. Dere er faktisk det første russekullet i historien som kan unnskylde spritlukta med antibac, og hvor sjansen for at det faktisk er sant er urovekkende stor. Dere har løftet festhygienen til et nivå en ordinær dansegalla for besteforeldrene deres aldri, noen sinne, vil komme i nærheten av. Men det er sikkert en fattig trøst, dersom drømmepartneren befinner seg i en russekohort du ikke er en del av.


– Det er ikke bare å knipse med fingrene når vi skal åpne

Vegard Iversen, fylkesdirektør for utdanning, sier at regjeringens varsel om full skoleåpning var uventet, og at det gjør det unødvendig hektisk å starte opp igjen.


Nå er det bare den siste kneika igjen av dette forferdelige 2020-skoleåret, hvor avslutningsturen til Kos eller Aya Napa sikkert er avlyst for lenge siden. For akkurat i tide, klarte myndighetene å åpne opp for å gjennomføre eksamen. Når dette er den største gladmeldingen i løpet av russetiden, i tillegg til at dere måtte møte opp den siste uka før festen avsluttes, sier det noe om hva dere har vært igjennom. Men dere har vist karakter gjennom disse traurige mai-dagene så langt, så da klarer dere sikkert å levere gode karakterer på eksamen også.

Men først gjenstår altså den siste kvelden med kvintetten. Ha en feiende flott 16. mai. I øsende, pøsende regnvær. Alt blir bra. Det kan i hvert fall ikke bli stort verre.


Foreldrene inviterer russen til varmestue i Levanger sentrum:

– De er solstråler alle sammen

Årets russetid ble ikke helt som planlagt. Nå har foreldrene kastet seg rundt for å hjelpe russen å skrive historie.

Lover korpsmusikk, men vil ikke fortelle hvor

Verdal kommune vil ikke annonsere hvor og når korpsene skal spille 17. mai, fordi det kan gi for store folkeansamlinger.