Vi er avslørt som sårbare og naive idioter

NRKs artikkelserie om hvordan vi ubevisst overvåkes gjennom mobiltelefonene våre, gir all grunn til bekymring.
Meninger

Ved å betale 35.000 kroner til et britisk selskap, har NRK fått tilgang til bevegelsene til 140.000 norske mobiltelefoner. Ved at mobilapplikasjoner sender fra seg opplysninger om hvor vi befinner oss gjennom såkalte stedtjenester, gir vi frivillig – men likevel ubevisst – fra oss sensitiv informasjon om oss selv. Informasjon som i utgangspunktet kan virke harmløs, men som i feil hender kan være svært viktige våpen. Som for eksempel når du jobber i Forsvarets etterretningstjeneste.


Har du lastet ned Smittestopp-appen? Slik velger disse trønderske profilene å gjøre det:

«Jeg liker ikke overvåking og brudd på personvern, men dette er en unntakstilstand.»


Gjennom smarttelefonene våre laster vi ned app-er som ber om å få bruke stedtjenestene i mobilen. Det kan eksempelvis være for at du skal få værvarslet for det stedet du befinner deg, at du ønsker å se når bussen kommer til den gata du er i akkurat nå, eller at du ønsker å benytte spesielle filtre på sosiale medier – som er knyttet til det området du er i. Det er praktisk og lettvint. Men utrolig sårbart, ettersom våre bevegelser er blitt en handelsvare. Tilsynelatende anonymisert, men så lenge steddataene er så detaljerte, er det – slik NRK har avslørt – mulig å kartlegge hvor du bor, hvor du jobber, hvilken frisør du går til og hvor du pleier å handle til helga.

Vi har lenge visst at vår aktivitet og våre bevegelser på Internett blir fanget opp av de store selskapene, som Google og Facebook, og at den informasjonen vi legger igjen brukes til mer målrettet markedsføring. Søker du etter en fiskestang på Google, oppdager du fort at du får mange annonser med fiskestenger på nettet etterpå. Det har vært mindre kjent at våre fysiske bevegelser blir lagret om oss i ulike apper, og at enkelte selskaper tjener penger på å selge våre «anonyme» mobilbevegelser.


Erna Solberg laster selv ned Smittestopp-appen

Statsminister Erna Solberg (H) lover at data fra appen Smittestopp under ingen omstendighet skal brukes til andre formål enn sporing og varsling.


Det er alvorlig, både for personvernet og for rikets sikkerhet, at sensitiv informasjon om oss på individnivå overvåkes og selges til dem som er villige til å kjøpe. NRK har sporet seg fram til bevegelsene til en rekke høytstående offiserer i Forsvaret, som av gode grunner bør ha både sin identitet og sine bevegelser skjult – i hvert fall for potensielle fiender. Selv personer som tar sikkerhet på alvor, og som har som jobb å sørge for vår sikkerhet, har vist seg å være enkle å spore opp og kartlegge bevegelsene til. Fordi mobiler og nettbrett har avslørt hvor de har vært.

Det vitner om at vi i smarttelefonens tidsalder er blitt avslørt som sårbare og naive idioter, som uten å lese vilkårene gir fra oss sensitive opplysninger om oss selv til ukjente selskaper. Det kan for noen høres uskyldig ut. Men den naive tilnærmingen har gjort oss til et lett bytte for dem som ser verdien av å vite mest mulig om oss.