OBERSTDORF: Det ble langt mer spennende enn hva man hadde håpet på for Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo under VM-stafetten i Oberstdorf. Men etter en mektig opphenting fra Iversen og et imponerende rykk fra ankermann Klæbo sikret Norge et nytt stafettgull foran Russland og Frankrike.

Det blir kanskje snaps på sjøla nå

Det etter å ha havnet nesten ett minutt bak etter første etappe da Pål Golberg bommet totalt på skivalget, men Iversen skulle vise seg å bli en svært viktig brikke.

– Det er klart det var en deilig etappe og egentlig et fint utgangspunkt for å få litt action. Jeg skjønte skiene Pål gikk på ikke var optimale, men da jeg gikk for den andre varianten og gledet meg egentlig bare til å begynne. Jeg er glad for min og på Pål sin vegne. Jeg synes litt synd på han og tenkte litt på han, sa Iversen til NRK etter å ha levert en monsteretappe.

Meråkerbyggen hentet inn nesten et helt minutt på Russland, og hadde all grunn til å være fornøyd etter egen innsats. Da meråkerbyggen fikk se NRK-bildene fra teltet i Meråker oppdaget han at også mor Unni hadde tatt plass blant en jublende fanklubb.

– Hei gutta. Se der sitter mamma og ser på også. Det blir kanskje en snaps på "sjøla" i dag, gliste Iversen til kameraet.

For selv om Bolsjunov hentet inn forspranget Hans Christer Holund hadde sendt Klæbo ut med var ankermannen iskald da han seilte fra russeren like før oppløpet.

– Jeg gikk egentlig bare jevnt rolig og ventet på å bli spist opp. Så fikk jeg vel løpet dit jeg ville med at han gikk i rykk og napp. Han må nok gå hardere lenger hvis jeg skal slippe, sa Klæbo til NRK.

Slik var stafetten:

Pål Golberg og Emil Iversen skulle sørge for et godt utgangspunkt på klassiskdelen før Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo avsluttet på skøytedelen.

Men allerede fra start begynte varsellampene å blinke. Aleksej Tsjervotkin gikk tidlig i fra, og Golberg og feltet bak virket ikke å kunne hente inn russeren. I tungt snøvær slet utvilsomt Golberg på klister-skiene. Ved sekunderingen etter 4.7 kilometer lå nordmannen 18 sekunder bak. Etter åtte kilometer hadde den økt til nesten minuttet!

– Det er en sjokkstart, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Meråker har all grunn til å juble

Det var det samme utgangspunktet Emil Iversen fikk da han ble sendt ut på andreetappe på en 10.-plass. Jakten på Ivan Jakimusjkin og Russland var i gang. Og for et temp Iversen leverte. Etter første sekundering hadde meråkerbyggen hentet inn 26 sekunder, og plassert seg inn i gruppa med Iivo Niskanen og Dario Cologna.

Ved 15 kilometer var russeren hentet inn av feltet. En mektig opphenting av Iversen, som også måtte hente inn feltet bak russeren. I siste bakke satte Iversen og Niskanen inn et vannvittig kjør og da hang ingen med. Inkludert russiske Jakimusjkin. Finland og Norge gikk ut 12 sekunder foran Sveits på tredjeplass. En rå etappe av Iversen!

– Meråker har all grunn til å juble for Emil Iversen, sa NRK-kommentatorene.

Umåtelig spennende

Hans Christer Holund leverte varene og vel så det på sin skøyteetappe og sendte Johannes Høsflot Klæbo ut 25 sekunder foran nærmeste følger. Russerne var 30 sekunder bak, men med Aleksandr Bolsjunov på ankeretappe var det fremdeles spenning. Og russeren viste at han ville ta opp jakten. I forkant av runde to hadde Bolsjunov hentet inn forspranget til Norge og Klæbo. Alt lå til rette for en thriller mellom verdens to beste langrennsløpere. Klæbo var avhengig av å henge på opp siste bakke.

Det gjorde han, og like før oppløpet satte Klæbo inn rykket. Da kunne selv ikke Bolsjunov henge på. Norge sikret stafett-gull i Oberstdorf.